Kulturális folyóirat és portál

2020. március 24 | Sall László | Irodalom

Az Otthon és a világban benne ülő váradosok

„Ma olyan dolgok történnek amire holnap már lesz magyarázatunk.”

(Cseletneki Ányos, Facebook)

Ez is egy pont olyan állítás, ami saját magát igazolja, és teszi ezt valóban már ma, mivel ezt már tegnap – pontosabban 22 órája – mondtam-írtam, tehát már utána is lehet olvasni egy magányunkban is közösségi oldalnak nevezett plattformon egy Karl Theodor Jaspers filozófus (már majdnem 8 éves voltam mikor ő meghalt) pedig így foglamaz:

„Egy állítás, ami nem volt igaz felfedezése előtt, soha nem válhat igazzá semmilyen felfedezéssel sem.”

Ennél jobb mottó és idézet sem kell egy olyan íráshoz, mely egy szerényen mai ismereteink, bátrabban tudásunk szerint már mindössze és alig egy hónapig lesz nyitva na jó április 16-ig és ez az https://adtplus.arcanum.hu/en/, ami jelenleg 26.778.293 oldalból áll, és – de csakis az itt váradosoknak nevezettek kedvéért – most egy gyors keresést ejtettem meg az ugyancsak e közösségi és ugyanakkor meg is osztó oldalon terjedő hírről, miszerint már éppen megint 100 év telt el az akkori nagy járvány óta, de ebből azt is megtudjuk, hogy mégsem stimmel ez sem, mert a források nem hazudnak amint írva vala, tehát:

„Nagyváradról táviratozzák, hogy az egész Biharmegyében pusztit a járvány. A halálozási arányszám egyre nő. Az orvoshiány egyenesen megdöbbentő. Például a margitai járásban 56.000 lakosnak egy orvosa van.”

Népszava, 1918. október 5.
(46. évfolyam, 229–255. sz.)
1918-10-05 / 233. szám

vagy

„Nagyváradon tegnap három halottja volt a spanyol betegségnek.”

Magyar Hirlap, 1918. szeptember 28.
(28. évfolyam, 227. szám)
1918-09-28 / 227. szám

S mint látható, sajnos, nagyváradi lapok nincsenek digitalizálva, vagy ha valaki mégis rájuk talál, feltétlenül értesítsen engem is, engem főleg az 1944. április 5. – június 3. közötti váradi újságok érdekelnének…

De ma már vannak olyan válaszaink, amik jól leírják azt is, ami pont ma, és egész jövőnket is meghatározóan történik, bújjuk a múltak e lapjait e válaszokért most ingyen és legalább április 16-ig.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu