Kulturális folyóirat és portál

irodalom

2023. szeptember 19 | Hírek

Az irodalom és a kultúra éltető közege

Az öt évvel ezelőtt útjára indított, kétévente megrendezett Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális című nemzetközi konferenciasorozat újabb eseményét szeptember 21-23. között tartják meg Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoport szervezésében.

A konferencia be kíván kapcsolódni abba a diskurzusba, mely a lokális és regionális vs. globális viszonyát, egymásra hatását, illetve egymást feltételező voltát vizsgálja. Ennek jegyében minden alkalommal fókuszba állít olyan szerzőket, alkotókat, akik valamilyen módon kapcsolódnak Nagyvárad lokális, illetve a Partium és Erdély regionális közegéhez, és bizonyítják, hogy a magas irodalom és kultúra kizárólag a helyiből nőhet ki. Idén Erdély híres szülöttére, Bánffy Miklósra (1873–1950) emlékezünk, aki 150 évvel ezelőtt született Kolozsváron.

A konferencia kísérőrendezvényeként szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órától kerül bemutatásra a PKE dísztermében a Bánffy Miklós és az erdélyi Helikon húsz esztendeje című kiállítás. A tárlatot bemutatja a szövegíró-kurátor: dr. Boka László irodalomtörténész, a PKE egyetemi docense, a budapesti BTK Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A megnyitót követően kerekasztal-beszélgetés formájában Szász László Bánffy-monográfiája (Az erdélyi szellem arisztokratája, MMA Kiadó, 2020.) kapcsán idézik meg a rendkívül sokszínű, reneszánsz egyéniséget. A szerzővel Boka László és Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője beszélgetnek. A megjelenteket köszönti Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul, aki megemlékezik Bánffy Miklós egykori külügyminiszterről. Az eseményen közreműködnek a PKE magánének szakos hallgatói.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt. A részletes program a következő honlapról nyitható meg:

https://www.partium.ro/…/az-irodalom-es-a-kultura…

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu