Kulturális folyóirat és portál

ujhelyi kinga

2022. november 3 | Várad | Kultúra

Anyaöl – Újhelyi Kinga vendégjátéka

Újhelyi Kinga, a debreceni Csokonai Színház szilágysági születésű, Jászai- és Mensáros-díjas színművésze november 6-ig a Partiumban és Erdélyben turnézik Anyaöl című előadásával. Nagyváradon november 3-án, csütörtökön 19 órától mutatja be a produkciót az Árkádia bábszínházban.

Újhelyi Kinga a szilágysági Sarmaságon született, a nagyváradi tanítóképzőben érettségizett, színművészeti tanulmányait Marosvásárhelyen végezte. Anyaöl című előadását az érmihályfalvi születésű Dancs Rózsa dokumentumregényéből állította színpadra Szabó K. István rendezésében.

Az előadás a Ceaușescu-diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusztörvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja Dancs Rózsa volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő és családanya drámai történetén keresztül, aki, mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt házasságban csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc- és tízéves gyermekével, és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Mindenáron gyermekre vágyott, de nyolc terhességéből csak két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel.

Újhelyi Kinga számára ez a monodráma igazi „szívügy”, úgy érzi, valamennyi előadás egy-egy rekviem minden meg nem született, vagy megszületett, de halálra vagy árvaházara ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára. Nagy izgalommal várja a találkozást az erdélyi, illetve partiumi közönséggel, mert úgy gondolja, az itteniek lelkében, gondolataiban a kommunizmus hagyatéka még mindig élénken él, és hihetetlen hatással van az emberekre, környezetének szociális és gazdasági állapotára. A fiataloknak pedig, akiknek már nincsenek átélt emlékeik a korról, ismerniük kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra.

A körút a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Magyar Házak Hálózatának szervezésében jött létre.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu