Kulturális folyóirat és portál

blandiana

2023. december 13 | Várad | Közérdekű

Ana Blandiana Nagyváradon

A Bibliovibes | #educultcentre projekt keretében a címmel közismert költő és esszéíró Ana Blandiana és Dan-Liviu Boeriu beszélgetését követhetik majd az érdeklődők ma Több mint a múlt című konferencián december 14-én, csütörtökön 18 órától a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban, a beszélgetés követően pedig bemutatják a költő Mai mult ca trecutul című, idén a Humanitas kiadónál megjelent kötetét. A rendezvényt Ancuta Șchiop, a könyvtár menedzsere moderálja. A rendezvény szervezője a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár, a Várad és a Familia folyóirat, a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Kulturális Központ és a Szigligeti Színház Nagyvárad.

„Ana Blandiana (polgári nevén Otilia Valeria Coman) a kortárs román irodalom egyik legkiemelkedőbb személyisége. Temesváron született (1942. március 25.), 1959-ben debütált az irodalmi világban a Tribuna folyóiratban, azóta referencianévvé vált: 27 román nyelvű könyv és 60, összesen 26 különböző nyelven megjelent kötet szerzője. (…) Az évek során háromszor kapott publikációs tilalma, először 1959–1964 között politikai fogoly lányaként, majd1985-ben négy vers megjelentetéséért az Amphiteatru folyóiratban. A betiltást követően a versek kézzel írva terjedtek el (az egyetlen román szamizdat), a szerző 1988–1989 közötti időszakban szintén tiltott volta diktátorról paródiájának gyermekvers formájában való közléséért. (…) 1990 márciusában újjáalapította a PEN Clubul Românt (amelynek elnöke volt 1990–2004 között, 2004 óta pedig tiszteletbeli elnöke). 1990 novemberében az 1991–2001 közötti időszakban általa vezetett Polgári Szövetség egyik kezdeményezője volt. 1993-ban Romulus Rusannal közösen kezdeményezte és valósította meg az Európa Tanács égisze alatt a világ első kommunizmus és ellenállás áldozatainak emlékművét Máramarosszigeten. 1994-ben megalapította az Academia Civică Alapítványt (amelynek megalakulása óta elnöke), egy civil szervezetet, amely az emlékművet is kezeli.” – áll a beharangozóban, melyben Anna Blandiana díjait (többek között Herder- díj) is ismertetik.

A csütörtökön bemutatandó könyv személyes krónikája az 1988–89-es éveknek, mint írják: „A kötetben számos név, esemény jelenik meg irodalomkritikusokról, kultúremberekről, barátokról, de pártaktivistákról, biztonsági őrökről, magas rangú vagy szerény hivatalnokokról is. Vannak olyan eseményekről szóló beszámolók is, amelyek az akkori embereket, az akkori évek vitáit és rögeszméit jellemezték.”

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu