Kulturális folyóirat és portál

2014. november 12 | Szűcs László | Napló

Add tovább a verset!

Olvasóink közül, gondolom, sokan találkoztak már azzal a legismertebb közösségi oldalon terjedő kezdeményezéssel, ami egyféle kulturális választ próbál adni a világszerte járványosan terjedő, jeges vízzel nyakon öntős divatra. A kettő közötti hasonlóságot a kihívás jelenti, magára valamit adó politikus, üzletember, médiasztár nem úszhatja meg anélkül, hogy önkezűleg vagy segítséggel ne zúdítana egy vödör jeges vizet a fejére, bár gyanús nekem, hogy az a víz gyakran langyoska, márpedig langyos vízsugarak alá állni nem túl nagy kihívás. Az Ice Bucket Challange avagy a Jeges víz kihívás legfontosabb pozitívuma, hogy a hideg vízzel magukat lehűtő hírességek adakoztak is; egy hónap alatt 100 millió dollár gyűlt össze az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű betegség gyógyítására. Joggal kérdezhetik persze, minek az extrém körítés a karitatív gesztushoz, de lássuk be, a médiaközpontú világban szükséges elvárás egy vödör víz némi jégkockával a különböző ingerküszöbök átlépéséhez.

Az ötletet továbbgondolva találhatta ki valaki – tudomásom szerint kizárólag magyar nyelvterületen –, hogy vízloccsantás helyett az legyen a kihívás, hogy a közösségi oldalon elhelyezünk egy verset, majd tíz ismerősünket kiválasztva továbbítjuk a költeményt, a saját kedvencek megosztását kérve. Még szerencse, hogy ez nem jár együtt olyan fenyegetéssel, hogy ha megszakad a sor, a lánc, akkor a fejünkre zuhan egy balkon s elkerül a lottóötös. A jó hír, hogy valóban napok alatt végigsöpört a magyar Facebook-felhasználók között a kezdeményezés, ami megmutatja ennek az oldalnak az erejét, illetve a kezdeményező helyzetfelismerő képességét. (Néhány napja egy kisvárosi könyvtárban járva ismerte el vendéglátónk, hogy a tapasztalat szerint ma már inkább az idősek jönnek kölcsönözni, a diákkorúak csak a kötelező olvasmányok miatt mutatnak érdeklődést.)

Hogy kell-e a magyar versnek az ilyen figyelemfelkeltés? Biztos, hogy kell, illetve azt is jelzi, nem felejtettük még el a költészetet. Ha pedig az irodalom nem mindig hatékony oktatására gondolok, akkor ez figyelmeztető példa arra, hogy a rendhagyó módszerek mennyire eredményesek lehetnek. Nem mellesleg ez az akció egy olyan felületen futja ki magát, ahol az irodalmi szövegek iránt kevesebb érdeklődést mutató generáció van jelen szinte folyamatosan. Érdemes tehát kreatívnak lenni, továbbgondolni a versakciót, kézből kézbe tovább adni a verseket.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu