Kulturális folyóirat és portál

VAR apr 39_tart

2022. április 20 | Fried Noémi Lujza | Társadalom

Tart a népszámlálás

Március 14‑én kezdődött és május 15‑ig tart a romániai népszámlálás önkitöltős szakasza, ebben az időszakban mindenki maga töltheti ki online a kérdőívet. A második szakaszban, május 16-tól július 17‑ig kérdezőbiztosok keresik fel azokat, akik ezt nem tették meg.

Kellemes csalódás lett volna, ha az online kitöltés zökkenőmentesen kezdődik, de „természetesen” nem így történt: már az önkitöltő szakasz első napjának reggelén túlterheltség miatt megadta magát a recensamantromania.ro oldal. Tudorel Andrei, a népszámlálást koordináló Országos Statisztikai Intézet igazgatója éppen Nagyváradon tartózkodott aznap, Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus, Florin Birta nagyváradi polgármester és Dana Paşc, a Bihar Megyei Statisztikai Igazgatóság vezetője társaságában tartott sajtótájékoztatót. Itt bejelentette: két napig a https://autorecenzare.insse.ro oldalon is lehet regisztrálni. Mivel azt nem tudjuk megjósolni, hogy lesz‑e még hasonló eset cikkünk megjelenéséig, olvasóinknak csak azt tudjuk tanácsolni: próbálkozzanak mindkét platformon, egyik csak működik majd…

Tudorel Andrei azt is elmondta: a tízévente megtartott népszámlálások során olyan adatokat is gyűjtenek, amelyeket nem kaphatnak meg adminisztratív forrásokból, ilyen például a felekezeti hovatartozás, az anyanyelv és a nemzetiség. Azért is fontosak az adatok, mert ezek alapján számítják ki az ország és az egyes települések lakosságát, egyes pénzalapok megítélésekor pedig mind a tényleges lakosság lélekszáma, mind a lakhatási körülmények számítanak.

Bihar megyében – amint a kormánybiztos elmondta – 283 747 lakást kell majd felmérni. A megyét 580 körzetre osztották, ezekben átlagban 490 lakás van, s 207 számlálóbiztos járja majd végig azokat, akik nem vettek részt az önkitöltésben. Akik maguk szeretnék kitölteni a kérdőívet, de nehézségeik akadnak, az önkormányzatoknál erre a célra kialakított helyiségekben kérhetnek segítséget.

Nagyváradon 14 helyen nyújtanak segítséget az önkitöltéshez, a többi között a polgármesteri hivatal és a szociális igazgatóság székhelyén (itt 8 és 16 óra között), de iskolákban, a lakónegyedek multifunkcionális központjaiban, sőt bevásárlóközpontokban is várják majd a polgárokat 12 és 18 óra között, közölte a nagyváradi polgármester.

Mindazoknak, akik az önkitöltést választják, a 2020/19. számú sürgősségi kormányhatározat értelmében jár egy fizetett szabadnap. Az önkitöltést a munkaadójuk számára azzal a kóddal tudják igazolni, melyet a kérdőív elküldése után kapnak.

A polgároknak e‑mailben kiküldött formanyomtatványban már szerepelhetnek egyes – adminisztratív forrásból származó – adatok, ezért figyelniük kell arra, hogy ezeket nem kell‑e javítani. Ilyen lehet például a lakcím vagy a lakóépületre vonatkozó adatok (például építési év).

A népszámlálás második szakasza május 16‑án kezdődik, és július 17‑ig tart. Ebben az időszakban kérdezőbiztosok keresik fel mindazokat, akik nem töltötték ki maguk a népszámlálási kérdőívet. Fontos tudni, hogy a kérdezőbiztosok is online töltik ki a kérdőíveket, nem papíron.

Nyitókép: Dana Paşc, Dumitru Țiplea, Tudorel Andrei és Florin Birta. Fotó: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtószolgálata

(Megjelent a Várad 2022./4. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu