Kulturális folyóirat és portál

VAR apr 15_bucsu_GYASZKERETBE

2021. május 20 | Tóth Hajnal | Kultúra

Búcsú Kinda Pétertől

Március közepén újból szomorú hír érkezett: Kinda Péter gordonkaművésznek 68 esztendős korában véget ért földi vándorlása. Negyvenöt évig volt a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának a nagybőgőse, nyugdíjba vonulása után is, 2020 decemberéig, értékes, aktív tagként tevékenykedett a zenekarban. Mindemellett jó néhány esztendőn át Trifán László gitáros, dalszerző, képzőművész (aki 2019 januárjában, 63 évesen távozott e földi létből) hűséges zenésztársa és jó barátja volt. Több ízben is megzenésítették váradi vagy Váradon alkotó, alkotott szerzők verseit. Verseket, amelyek inspirálták őket, amelyekben megtalálták a muzsikát, és csodaszép dalok születtek. Rengetegszer muzsikált a duó a Tibor Ernő Galériában (és másutt is persze) különféle kulturális eseményeken, tárlatnyitókon, könyvbemutatókon, irodalmi esteken. Régi Metropol Group-dalokat is játszott ez a két nagyszerű zenész.

A közösségi oldalon, valamint a gyászjelentésekben sokan emlékeztek meg szomorú szívvel Kinda Péterről. Egykori alkotótársak, barátok, ismerősök. A bazilika Szent László ének‑ és zenekara nevében Kristófi János Zsigmond karnagy ekként fogalmazott: „Évtizedeken át szolgálta töretlen lelkesedéssel és hűséggel a bazilika együttesét. Ez idő alatt számtalan szentmisén és koncerten adta tudása és művészete legjavát, Isten dicsőségét hirdetve. Szelíd mosolyával, humorával, szerénységével és kedvességével mindannyiunknak példát mutatott.” Tóth Ágnes író, költő, újságíró megemlékezett arról, hogy a Trifán–Kinda duó milyen lelkesedéssel, örömmel készítette el a Macskadomb című, gyermekdalokat (Ági megzenésített verseit) tartalmazó albumot, s azt sok helyütt be is mutatták.

Lapozgatom otthon a fotóarchívumomat és a képzeletbeli emlékkönyvemet. Megannyi szép mozzanat, kedves emlékkép, gyönyörű, zenés pillanat. Kinda Péternek olyan derűs, kifinomult volt a zenéje, mint amilyen ő maga, az egész egyénisége. Mindig tudott mosolyogni, mindig volt néhány kedves szava. Búsító érzés, hogy most már ő is az égi zenekarban játszik több más remek zenész társaságában. Trifán Lacival már biztosan új dalokat komponálnak, szépítve, jobbítva a szférák zenéjét. Nekünk megmaradnak az e földi vándorút során létrehozott dalok és az emlékek…

Fotó: Tóth Hajnal

(Megjelent a Várad 2021/4. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu