Kulturális folyóirat és portál

toth agi (2)

2020. december 23 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Tündérálom Tóth Ágnessel és Gyólai Gabriellával

Tündérálom címmel jelent meg a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában Tóth Ágnes legújabb, gyermekverseket tartalmazó, Gyólai Gabriella által illusztrált kötete, melyet szombaton mutattak be a HolnapFeszttel összevont, online megtartott 12. Nagyváradi Könyvmaraton keretében.

 

A Várad folyóirat szerkesztőségéből Szűcs László és a kötet verseiből felolvasó Stéfán Bodor Mária bábszínész jelentkezett be, s némi műszaki nehézségek után a szerző, Tóth Ágnes Nagyváradról és Gyólai Gabriella, a kötet magyarországi illusztrátora is bekapcsolódott a beszélgetésbe.

Tóth Ágnes elmondta, ez a könyve abban különbözik a többitől, hogy miután felfedezte Gyólai Gabriella rajzait, a tündéreket, manócskákat, sárkányokat, kiválasztott közülük több mint negyvenet s ezekhez írta a verseket. A szerzőt egyébként újságírói, írói pályája nyomán már jól ismerik az olvasók, Gyólai Gabriella pedig elmondta, tervező grafika szakon végezte el a képzőművészeti főiskolát, és mindig az illusztrálás volt a szívügye, s bár egy ideig nem ezzel foglalkozott, pár éve újra készít illusztrációkat. Van egy illusztrációs oldala a Facebookon is, blogokba is rajzol, s éppen egy ilyen blog kapcsán ismerkedett meg Tóth Ágnessel. Mint mondta hasonlóan gondolkodnak, hasonló az ízlésvilágok, és dolgoznak is egy mesekönyvön. A Tündérálom képeit igazából magának rajzolta, nem gondolta, hogy ebből könyv lesz, ez a rajzokat megverselő Tóth Ágnes ötlete volt, árulta el Gyólai Gabriella. A kötet tipográfusa egyébként Darabont Éva volt.

Tóth Ágnes Szűcs László azon kérdésére, hogy eleve tervezte újabb gyermekvers-kötet kiadását, elmondta, ő folyamatosan ír, mert minden megihleti. Az Író cimborák fórumán, ami a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fóruma, havonta kapnak témát, s ez frissen tartja az agyukat, most épp egy magyar-kazah projektben vesz részt. A fórumon már többször rajzolt Gyólai Gabrilla illusztrációkat az ő munkáihoz, ezek ismeretében kezdett érdeklődni a munkái után, mondta Tóth Ágnes.

A gyermekek visszajelzései sokkal gyakoribbak és közvetlenebbek, leginkább az iskolai találkozókon, árulta el a szerző, aki a Szivárvány és a Napsugár című gyermeklapoknak több évtizede állandó szerzője. E két lap olvasóitól is gyakran érkeznek levelek, mintegy 130 rajzot gyűjtött már össze Tóth Ágnes, amiket versei hatására rajzoltak a gyermekek. A Trifán László által megzenésített verseit olykor a villamoson is visszahallja, amint dúdolják a gyermekek. Gyólai Gabriella arról beszélt: mivel nemrég kezdett újra illusztrálni, gyermekek részéről egyelőre kevesebb visszajelzést kapott, inkább felnőttektől, szülőktől vagy pedagógusoktól. Szerinte akkor jó egy gyermeknek szóló illusztráció, ha az nem gügyög, hanem partnerként kezeli őket.

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu