Kulturális folyóirat és portál

elo varad 2 (1)

2020. december 23 | Tóth Hajnal | Kultúra

Élő Várad, a második közös jelentkezés

Az Élő Várad antológia 2. című kiadványt is bemutatták az összevont Könyvmaraton-HolnapFeszt nyitónapján. Az első válogatás 2017-ben jelent meg. Azóta ötről nyolcra bővült a szerzők száma. A könyvet Szűcs László és Kemenes Henriette szerkesztette. A szerzők közül néhányan a virtuális térből jelentkeztek be, a többiek személyesen jöttek el a bemutatóra.

 

Bevezetésképpen Kemenes Henriette elmondta: nagy öröm számára, hogy megjelent ez az antológia, ahogy az is, hogy új tagokkal gyarapodott az Élő Várad Mozgalom, ami azt bizonyítja: a fiatalok szívesen csatlakoznak hozzájuk. Sok minden összeköti a mozgalom csapatát: többek között az irodalom szeretete és a váradiság. Remélhetőleg öt-tíz év múlva ugyanígy beszélgethetünk az Élő Váradról.

Ezután a szerzők közül Biró Árpád Levente, Jock Evelin, Kemenes Henriette, Kulcsár Edmond, Ozsváth Zsuzsa, Varga Sándor György vette át a szót. Azok, akiknek már az első antológiában is jelentek meg írásaik, meséltek arról, mi minden történt velük azóta. Volt, aki más városba került egyetemre, mást a munka szólított máshová, volt, aki elutazott, majd visszatért Nagyváradra, néhányuknak az idén megjelent a debütkötete. Az újak röviden bemutatkoztak. Mindegyikőjük beszélt arról is, kinek mit jelent az Élő Várad Mozgalom, no meg arról, hogy kinek milyen kapaszkodót jelent maga az irodalom.

Varga Sándor Györgynek tetszett a közvetlen, barátságos társaság. Biró Árpád Levente korábban versekkel, most drámával jelentkezett. Ettől függetlenül nem tudná a költőiséget félretenni. A mozgalomról elmondta: ahányan vannak, annyiképpen írnak. Ez nem nemzedéki csoportosulás. Kultúraszervezői missziót is vállalnak. Kultúrközösség, értelmiségi szerveződés, amire nagy szükség van.

Jock Evelin kicsit elszakadt a mozgalomtól, mióta a kolozsvári egyetem hallgatója lett. Hiányoznak a személyes találkozások is persze. Ozsváth Zsuzsa visszaemlékezett az Élő Várad 2016-os bemutatkozására a Szigligeti Stúdióban. Az az esemény volt a dolgok origópontja, löketet adott a továbbiakhoz. A mozgalom további cselekvésre késztet, nem hagy ellustulni. Egységet alkotnak azáltal, hogy egymásnak adják a stafétát. Természetesen Zsuzsi is várja, hogy újfent lehessenek személyes találkozások, és tudjanak adni a közösségnek valamit, amit más nem. A székelyhídi születésű Kulcsár Edmond zenél is a versírás mellett. Ő Debrecenben kezdte el tanulmányait, aztán visszahozta a honvágy. Része akart lenni Nagyváradon a kulturális életnek. Úgy érzi, itt otthonra lelt.

Mihók Tamás Bukarestből üdvözölte a kis kompániát és az irodalombarátokat. Molnár Zsolt üdvözlő soraiban pedig kifejtette: sikert jelent az, hogy létrejött e közösség ezekben a furcsa időkben. Fontos számára továbbá, hogy szövegek szülessenek, ne csak szövegelések, és örömöt jelent neki, hogy írásai bekerültek az antológiába. A beszélgetést követő felolvasások során a nézők minden szerző alkotásából ízelítőt kaptak.

Az Élő Várad Antológia második kötetének borítóját Gagyi Judit Eszter tervezte, a tipográfia Darabont Éva munkája. A könyv Nagyváradon kapható az Illyés Gyula könyvesboltban és a Libris könyvkereskedésben.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu