Kulturális folyóirat és portál

elo varad kor (1)

2018. június 26 | Tóth Hajnal | Irodalom

Bővült az Élő Várad köre

Irodalmi kört hirdetett meg az Élő Várad Mozgalom és az Oberon Kulturális Egyesület, amelyre 18-35 év közötti, kortárs irodalom iránt érdeklődő, írni szerető fiatalok jelentkezését várták. A találkozót a Lokal Kávézó teraszán tartották. A mozgalom tagjai szeptemberi performanszukra készülnek, amelyet az Éjszaka a színházban című eseményen láthatnak majd az érdeklődők.

 

Az irodalmi kör célja, hogy összegyűjtse a környék tehetséges fiataljait, és közreműködésükkel irodalmi és összművészeti programokat bonyolítson le. Az első találkozón Biró Árpád Levente, az Élő Várad Mozgalom tagja, a nagyváradi Szigligeti Színház kommunikációs felelőse elmondta: a lényeg az együttgondolkodás, az, hogy közösen is létrehozzanak valamit. Tavaly és tavalyelőtt is jól sikerültek a produkciók, amelyeket az élőváradosok szövegeiből gyúrtak össze, a performanszokat Tasnádi-Sáhy Péter rendezte, most is őt kérték föl a rendezésre. A terv egy újabb, szeptemberi performansz az Éjszaka a színházban alkalmávasl, s a téma meglehetősen tág: mondani valamit az ars poeticáról, kinek mit jelent a művészi hitvallás. Műfaji megkötés nincs, akinek kedve szottyan hozzá, csatlakozhat szövegekkel a projekthez. Ez volt az apropója az irodalmi kör létrejöttének, az első összejövetelnek: hogy az élőváradosok és az újonnan csatlakozott fiatalok szövegeken keresztül ismerkedjenek egymással. Biró Árpád Levente örömmel osztotta meg egy szürreális élményét is a jelenlévőkkel: a minap kiderült, hogy a családját rokoni kötelék fűzi Arany János famíliájához.

Szó esett más élővárados tevékenységekről is. Egyebek mellett arról, hogy együttműködnek a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ). Volt már beszélgetéssorozat, ezeken részt vett a FISZ egy-egy írója, költője, illetve az Élő Várad Mozgalom egy-egy tagja. Ezt a sorozatot folytatni óhajtják.

Tasnádi-Sáhy Péter, az Élő Várad ötletgazdája, színházi rendező, a Várad folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője spontán ötlettől vezérelve szólt arról, hogy az őszi projektre készülő friss irodalmi szövegekről is lehetne írni elemzéseket, kritikákat, és ezekből beemelni részleteket az új előadásba. Arról is beszélt, hogy mindvégig bábáskodott az Élő Várad mellett, és hogy e mozgalom három év alatt önálló, ötletelő, fejlődő közösséggé nőtte ki magát. Arról is beszélt, hogy miként lehet a szövegekből színházi előadás, hogyan viszonyul egymáshoz irodalmi alkotás és színház. Apropója kell legyen annak, ha egy irodalmi szöveg színházi térbe kerül. Megállapodtak egy határidőben is: augusztus 15-ig kell elkészülniük az alkotásoknak. Mint már elhangzott, műfaji kötöttség nincs, lehet az az alkotás vers, próza, dalszöveg, dráma, szakszöveg és szakszöveg-paródia. Vizuális költészet és képzőművészeti kreáció is létrejöhet.

S ha már ismerkedésről volt szó, elmaradhatatlan volt a felolvasás. A „veterán” élőváradosok közül Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa, Jock Evelin, Biró Árpád Levente olvasott föl írásaiból. Az újak közül volt, aki például Trónok harca-tanulmányából hozott részletet, volt, aki rappelt. A háromkötetes Molnár Zsolt verseket hozott, Szőke Zsolt pedig tragikomédiát.

 

Fotó: Biró Árpád Levente

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu