Kulturális folyóirat és portál

2021. szeptember 13 | Hírek

Nagyváradra érkezik hétvégén a TIFF

Szeptember 17– 19. között, péntektől vasárnapig a Szent László (ma Unirii) téren, a nagyváradi római katolikus püspöki palotában, a színházban és Nagyváradi Állami Filharmóniában láthatják a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál keretében, a Cion zsinagógában filmkoncerteket is tartanak. A filmfesztivál negyedik kiadásának szeptember 17-én, pénteki programjából például A Sefket rejtély című filmet ajánljuk, ennek 19.30-tól kezdődő vetítésén Maksay Ágnes rendező is jelen lesz. Széfeddin Sefket Tibor Kolozsváron született 1913-ban, Ahmed D. Dzselaleddin bejnek, a török szenátus titkárának és Incze Gabriella kolozsvári színésznőnek elsőszülött fiaként. A két világháború között a kolozsvári magyar zenés színház munkatársaként és újságíróként dolgozott, ilmes pályáját is magyarul kezdte: ő írta a Kalotaszegi Madonna regényt, majd az ebből készült film forgatókönyvét. A II. világháború után kiutasították Erdélyből, arabul épített filmes karriert, 1947-ben Kairóba költözött, és míg új hazájában sikert sikerre halmozott, nevét szülőföldjén elfeledték…

Szintén pénteken 20.30-tól a Szent László téren vetítik Horațiu Mălăele Luca című filmjét, itt Téglás István és Andi Vasluianu színészek válaszolnak majd kérdésekre. Szombaton a színházban 16-tól a a Neidentificat (r. Bogdan George Apetri) című filmet vetítik, ennek egyik főszereplőjével, Bogdan Farcaș-sal a vetítés után találkozhatnak. Ugyanott 19 órától a Căutătorul de vânt című film vetítése után Mihai Sofronea rendezővel és Dan Bordeianu színésszel találkozhatnak az érdeklődők. Szintén szombaton, 20.30-tó la barokk palota multifunkcionális termében Marian Crișan Berliner című filmjét vetítik, ezt szintén a rendező szülővárosában, Nagyszalontán forgatták.

Vasárnap, szeptember 19-én 20.30-tól a filharmóniában vetítik a Spioni de ocazie című filmet, ennek stábja jelen lesz a vetítésen. Ugyanekkor a Szent László téren zárják a TIFF idei kiadását a Pup-o mă 2 – Mireasa nebună (r. Camelia Popa) című film vetítésével, itt Alin Panc színész lesz jelen. A TIFF részletes programja – jegyvásárlási lehetőséggel – itt olvasható.

A beltéri vetítéseken kötelező a maszk használata, a szabadtéri vetítéseken szintén, ezekre azok léphetnek be, akik legalább tíz napja megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltást, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel, vagy 24 óránál nem régebbi, szintén negatív antigén teszteredménnyel rendelkeznek.

Afis_Oradea_50x70cm_HU_prev2

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu