Kulturális folyóirat és portál

vadkanragzogas

2017. december 6 | Hírek

Vé, mint Vadkanragyogás

Demény Péter Vadkanragyogás című új regényét mutatták be Nagyváradon, a IX. Könyvmaraton utolsó napján. A beszélgetés után Salat Lehel színművész és Márkos Albert csellista Lélekcsöndjét láthatták-hallhatták az érdeklődők.

 

Demény Péterrel és Gálfalvi Ágnessel, a marosvásárhelyi Lector Kiadó ügyvezetőjével, a Vadkanragyogás című kisregény szerkesztőjével Simon Judit újságíró, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke beszélgetett a Szigligeti Stúdióban. A költő, író Demény Péter elmondta: a Visszaforgatás című, 2006-ban megjelent regénye görcsös könyv, a Vadkanragyogás nem az. „Tékozló, lázadó fiú vagyok legbelül. Akkor is, amikor kedves vagy humoros vagyok. A Vadkanragyogás elszakadás mindezektől, „a szenvedély és a szabadság felé” – vallotta Demény. A Vadkanragyogás játék is. Különleges alakok tűnnek föl benne. A képzelt figurák mellett valós személyek is az irodalomból, történelemből, mint például Kaffka Margit, Árva Bethlen Kata, Páskándi Géza. Nem tartotta lényegesnek a kronológiai sorrendet, fontos, hogy egy időben érvényes legyen valami. Mint mondta: valahogy az egész hat az emberre, a gyermekkor, a nagyszülők, a sok olvasás, a válás, a sötét Erdély – és a szerelem, ami mindenfelé vitte az írót. Szólt arról is, hogy Erdélyben sokszor túlzásba visszük a hagyományokat, és mi magunk ássuk el saját magunkat. „Annyival boldogabbak lennénk, ha picit engednénk a dölyfünkből, dúvadságunkból.”

Érdekességképp említette: egy francia író barátja fölfigyelt arra, hogy mindkét regénye – a Visszaforgatás és a Vadkanragyogás – V betűvel kezdődik, és öt szótagú. „Vé, mint véletlen. Lehet, valamikor írok egy harmadik regényt is, és az is V betűvel fog kezdődni, és öt szótagú lesz” – fűzte hozzá.

A Vadkanragyogás történetét egy nő meséli. Hogy nehéz volt-e egy nő „bőrébe bújni”? Az író megpróbált kilépni önmagából. A regény egy ember vallomása arról, hogy szeretett volna szeretni, és hogy miként verték át. A szövegben el lehet szakadni a testünktől. Ha egy író éppenséggel gyilkost, sminkest, tanárt vagy dédnagymamát formál meg, akkor is sok idegen figurával dolgozik. „Meg kellett sejtenem sokuk motivációját.” A szerző arról is beszélt, miszerint a szöveg igazsága más, mint az élet igazsága. Sok szürreális rész is található a műben.

Gálfalvi Ágnes elmondta: a Vadkanragyogás lírai próza. Eredetileg több volt benne a különféle erdélyi helyekre való utalás. Ám mivel a szenvedély története univerzális, azt javasolta az írónak, hogy kicsit vigyék méginkább az egészet a fantázia világa felé, ezért kivettek a szövegből jó néhány utalást. A lényeg a főszereplő kiszolgáltatottsága és érzelemvilága.

A beszélgetés után a Miskolci Nemzeti Színház Lélekcsönd című vendégelőadását lehetett megtekinteni. Salat Lehel színművész Demény Péter-versekből állította össze a műsort, a zenét Márkos Albert csellista komponálta és játszotta el nagy sikerrel.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu