Kulturális folyóirat és portál

20210906_141118

2021. szeptember 7 | Tóth Hajnal | Kultúra

A Váradi Biblia a mi közösségünk nagy története

A Váradi Biblia 36o., a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) 100.  és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) létrejöttének 30. évfordulóját kétnapos rendezvénnyel ünnepelik meg szeptember 9-én és 1o-én. Lesz konferencia, tárlat, könyvbemutató és misztériumjáték a várban. A konferenciát záró, Zsoltár a Váradi Bibliáért című előadásban a Csillagocskák apraja-nagyja fellép. A rendezvények zártkörűek, meghívásos alapon történik, sajna a járványügy miatt korlátozott a nézőszám, de a misztériumjátékot a későbbiekben, októberben vagy novemberben a nagyközönség is megtekintheti a Szigligeti Színházban. A szeptember 1o-én, pénteken 19.3o órakor kezdődő díszelőadás interneten, élő adásban is megtekinthető lesz a PKE és a Csillagocska Alapítvány Facebook oldalán.

A részleteket, érdekességeket sajtótájékoztatón mondta el Pálfi József, a PKE rektora, a Csillagocska Alapítvány elnöke, Tóth Tünde és Dimény Levente színművészek, a misztériumjáték rendezői, Benedek Árpád zenepedagógus, a Csillagocska Zenekar vezetője és Nyíri Enikő, a PKE kommunikációs és PR-felelőse.

Tavaly a PKE harmincadik jubileumi esztendejébe lépett, ám nem tudták e mérföldkőhöz méltón megünnepelni az évfordulót a járványhelyzet miatt. A mostani ünnepi rendezvénysorozat megnyitója, merthogy minden a váradi várhoz vezet minket vissza, a várban lesz szeptember 9-én, csütörtök délben. Azután a résztvevők egyebek mellett bebarangolhatják a várat Mihálka Nándor régész irányításával. A várnéző körút után a PKE-n elkezdődik a konferencia neves előadók részvételével. A konferencia második napján bemutatják A Váradi Biblia széljegyzeteinek első önálló kiadása című kötetet. Irodalom- és nyelvtörténeti szempontból is fontos e míves kiadvány, hangsúlyozta Pálfi József. A konferencia keretében szociológiai, pszichológiai, nyelvészeti, történelmi szempontok szerint járják körbe a Váradi Biblia és a korszak tematikáját.

A misztériumjátékkal kapcsolatban Tóth Tünde elmondta: Szalárdi János Siralmas magyar krónika című műve alapján állt össze a produkció dramaturgiája. A misztériumjáték a várvédők, az akkori hősök és a Váradi Biblia viszontagságos történetének stációit elveníti föl, és azt, hogyan sikerült kimenekíteni a Bibliát a várból. 85o várvédő kitartott utolsó  pillanatig az ötvenezres török túlerővel szemben. Nagy és szép vállalkozás ez. Ötévestől nyolcvanévesig minden korosztály megtalálható az előadásban. Magyar és török népzene a muzsika alapja. A zenei válogatásnál nagy segítségükre volt Brugós Anikó. A jelmezeket Lokodi Aletta, a díszletet Szőke Zsuzsi készítette. A vár nyári színházának színpadát kitoldották, a szülők ácsoltak. Érdekességként megemlítette: az összes gyermek várvédő lesz az előadásban, a tisztaság szimbólumaként, az összes felnőtt pedig török ostromló.

Dimény Levente szólt arról: a Csillagocska Alapítvány táncegyüttesei, pedagóguskórusa, a Váradi Dalnokok, valamint a Csillagocska és Soroglya zenekarok szerepelnek az előadásban. Kifejtette: Nagyvárad történelmére sűrűbben kellene emlékeznünk. A Váradi Biblia története a mi közösségünk nagy története. Még akkor is, ha nem akadt egy Gárdonyi-féle író, aki olyan regényt írjon belőle, mint az Egri csillagok. Egy közösség a saját történetéhez mindig visszatér, újrafogalmazza, kapcsolódási pontokat talál hozzá újra meg újra. Bármily kevesen vagyunk, ha tiszta szándékunk van, fölemelt fővel cselekedhetünk.

Benedek Árpád közölte: a teljes Csillagocska „család”, az egész nagy csapat szívvel-lélekkel készül erre a játékra. A stáb folyamatosan dolgozik az előadás létrejöttén. Hozzáfűzte: a Csillagocska-lét nemcsak abból áll, hogy táncikálnak, jól érzik magukat, ennél sokkal több. Kallós Zoltánt idézve: „Addig vagyunk magyarok, míg magyarul táncolunk és énekelünk.” A Csillagocska eszmeiségében a hitbeli kötődés is fontos.

A jubileumi rendezvénysorozat szervezője a KRE, a PKE és a Csillagocska Alapítvány. Főtámogató és együttműködő partner a Károli Gáspár Református Egyetem, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhely.

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu