Kulturális folyóirat és portál

VARAD julius teljes borito

2024. július 10 | Várad | Kultúra

A VÁRAD folyóirat legfrissebb számáról

Most került ki a nyomdából az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat ez évi 7. száma, ami száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót. A július havi Váradot Siska-Szabó Hajnalka aradi festőművész legutóbbi munkái illusztrálják, az alkotót Pataky Lehel Zsolt volt nagyváradi újságíró mutatja be.

A Restitutio in integrum rovat ezúttal Csávossy György (1925–2015) két, nyomtatásban eddig meg nem jelent versét hozza előtérbe. Először közöl a Váradban a kiváló vajdasági költő, Tari István, egyszerre öt verset. Füzesi Magda kárpátaljai költő kivételesen egy rövidprózát kínált közlésre. Verset olvashatunk még a kovásznai Czilli Aranka, a budapesti Debreczeny György és az érmihályfalvi Szilágyi Ferenc Hubart jóvoltából.

Novellát Zentai László (Az utolsó lélegeztetőgép) és Lőrincz György (Kuron Anna balladája) közöl a friss lapszámban, további rövidprózákat pedig Juhász Zsuzsanna, Kovács-Széles Andrea, Tóth Ágnes és Wessely Gábor. Különös olvasmány Derzsy-Ben Ond Szúrós tekintet kedvetlen emberektől című írása.

A művelődéstörténész Fülöp László ezúttal egy 17. századi titokzatos közszereplőről ír Váradi Gyulai István és portai követsége címmel. Kégl Ildikó a marosvásárhelyi Szentgyörgyi László legújabb novelláskötetét recenzálja (A Bús Tehén besúgója), Lőrincz József pedig a Mosolyváltás című antológiát, ami kortárs udvarhelyszéki szerzők humoros írásaiból készült.

A júliusi Váradban két „zenés interjú” is olvasható: az egyiket a dzsesszmuzsikus Sárik Péterrel, a másikat a rockzenész Pataki Attilával, az Edda Művek frontemberével készítette Tóth Hajnal. Szintén ő tudósít Lipcsei Márta Improvizáció című legfrissebb verseskönyvének bemutatójáról. Fried Noémi Lujzának a Summatio című fotókiállítás megnyitóján, az idei Szent László Napokon elhangzott méltatása is olvasható a friss lapszámban, amelyből ezúttal sem hiányzik Barabás Zsuzsa klasszikus keresztrejtvénye; megfejtésének beküldésével előfizetést lehet nyerni.

A kiadvány újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg 10 lejért. Előfizethető 3 hónapra 25 lejért, 6 hónapra 50 lejért, egy évre 100 lejért a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár pénztárában készpénzzel vagy postán pénzesutalvánnyal (mandat poştal) az „Abonament Várad” megjegyzésnek a feltüntetésével: Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea; CUI 4687188; Cod IBAN: RO66TREZ07621G330800XXXX, Trezoreria Oradea. Az előfizetők a lapot postán kapják meg, ezért a pontos nevet és lakcímet tudatni kell a szerkesztőséggel személyesen, telefonon vagy elektronikus postán a következő elérhetőségeken: Nagyvárad, Armatei Române utca 1/A, C épület, II. em. 7. ajtó; telefon: 0259/431–257, 116-os mellék; postacím: 410087 Oradea, str. Armatei Române nr. 1/A, corp C; e-mail: varadszerkesztoseg@gmail.com, bibliobihor@yahoo.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu