Kulturális folyóirat és portál

2018. május 30 | Hírek

Várad 2018/5.

Már kapható a Várad folyóirat legújabb, 2018/5. száma. Három tematikus blokkal indul a lapszám, olvashatják a Kortárs hangon irodalmi pályázat folyóiratunk által legérdekesebbnak tartott pályaműveit (Hubai Gábor, György Alida, Sárkány Tímea, Csató Anita, Bakos Martin, Fülöp Dorottya verseit és prózáit), az élő várados Ozsváth Zsuzsa áprilisi kiállításán elhangzott szövegeket (a kiállító mellett Mihók Tamás és Kemenes Henriette versét, Tasnádi-Sáhy Péter prózáját), valamint válogatást a HolnapUtán Fesztiválon született színházi blogokból, Becsey-Imreh Noémi, Sebesi István, Brassai Eszter, valamint Miklós Dalma Bettina írásait.

A Művészet rovatban Kányádi Iréne méltatja a Partiumi Keresztény Egyetem művészet szakos hallgatóinak tanszéki kiállítását, mely jelenleg Szentendrén látható a Ferenczy Múzeumban. A Társadalom rovatban Székedi Levente értekezik a romániai magyar szociológia második viklágháború utáni sorsáról, illetve ötödik részéhez ért Alföldi Imre Tejfoggal kőbe című memoárja. A Kultúra rovatban folytatódik Boka László tanulmánya Babits és Kosztolányi Arany-képéről, míg Péter I. Zoltán Tabéry Géza és Boncza Berta barátságáról ír. A sci-fi magyar útja címmel Szélesi Sándor tanulmányát olvashatják. A Kritika rovat Beretvás Gábor (film), Totka László (film) és Tóth Gábor (opera) írásait közli. A lapszámot Szűcs László publicisztikája vezeti be Az egynyelvű sátor címmel.

A Várad friss és korábbi lapszámai Nagyváradon megvásárolhatók az Illyés Gyula, a Libris Antiqua könyvesboltban, az Ady Endre Emlékmúzeumban, az R&R könyvszalonban, míg Kolozsváron a megújult Idea Könyvtérben (Kossuth utca 14.).

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu