Kulturális folyóirat és portál

2016. február 14 | Tasnádi-Sáhy Péter | Kultúra

Új stúdió, két új művészeti vezető

Augusztus végén meghirdették az új évadot a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti műhelyei. Czvikker Katalin főigazgató mellett a három művészeti vezető: Novák Eszter (Szigligeti Társulat), Botházi-Daróczi Réka (Lilliput Társulat) és Dimény Levente (Nagyvárad Táncegyüttes) állt az újságírók rendelkezésére.

Hiába az embert próbáló meleg, a Szigligeti Színház művészei már hetek óta készülnek az őszi bemutatókra, így a három társulat művészeti vezetői, illetve az intézmény főigazgatója úgymond repülőrajttal hirdethettek évadot a sajtómunkások jelenlétében.

Az augusztus 26-i sajtótájékoztatón Czvikker Katalin főigazgató jelentős infrastrukturális fejlesztésekről adott számot.

Ahhoz az Európában jellemző trendhez illeszkedve, hogy elhagyott ipari épületekben a kultúra ver magának új tanyát, az idei évadtól a Sonnenfeld nyomdában kialakított stúdiótér is teljes kapacitáson üzemelve szolgálja a nagyváradi közönséget. Az ide tervezett bemutatók mellett folytatódik a Daraboló névre keresztelt felolvasó-színházi sorozat, illetve a létesítmény közönségtalálkozók, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények jó hangulatú helyszíne is lehet. Az épületben helyet kap a színház új műhelye is, hogy a jövőben jó minőségben és költséghatékonyan készülhessen a produkciók díszlete. A fentiekkel egyetemben a jegyértékesítési rendszert is korszerűsítették, így pontosabb, a közönség színházfogyasztási szokásainak részletes vizsgálatára alkalmas statisztikák készítését is lehetővé teszi.

Novák Eszter Jászai Mari-díjas színházi rendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára a Szigligeti Társulat új művészeti vezetőjeként mutatkozott be, s kifejezte amiatti örömét, hogy a társulat az Anca Bradu rendezte Mi osztályunk című előadással a nyár elején elnyerte a kisvárdai fesztivál fődíját. Véleménye szerint ez a siker kellő önbizalmat ad a – Balogh Attila színész-rendezővel kiegészült – társulatnak és pályakezdő vendégszínészeinek, hogy lendületesen kezdjék meg az új évadot, illetve számára is biztató tapasztalat volt, hogy a váradi közönség micsoda lelkesedéssel köszöntötte ezt a komoly témát minőségi eszközökkel feldolgozó előadást.

Az előbbi gondolatból kiindulva kifejtette, színházi felfogásában nincsenek műfaji korlátok, kizárólag jó, illetve rossz színházat ismer, jóllehet szívéhez nagyon közel állnak a zenés darabok.

Mint elmondta, nagy örömére szolgálna, ha az általa összeállított évad három nagyszínpadi (Csiky Gergely: Buborékok, Boldogságtól ordítani – zenés időutazás, Csehov: Három nővér) és öt stúdió-előadása széles rétegek számára nyújtana alkalmat elgondolkodtató, minőségi szórakozásra, hiszen a színház azon kevés közösségi tereink egyike, ahol nagy számban összegyűlve szerezhetünk azonos élményeket, élhetünk át mély érzelmeket, születhetnek fontos gondolataink.

Ennek érdekében három új szabadbérlet-konstrukciót dolgozott ki a társulat vezetése, azokat is szeretettel várva a bérletesek sorába, akik feszített napirendjük miatt nem tudnak igazodni a hagyományos bérletek kötött rendjéhez.

Ezenfelül nagy hiányként éli meg – bár mint mondta, ez nem váradi sajátosság –, hogy a fiatalok nem járnak színházba, ezért aktív együttműködést tervez a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a Nagyváradi Egyetemmel.

Végezetül Novák Eszter felhívta a figyelmet arra, hogy a színház előadásai román felirattal futnak, így tökéletesen alkalmasak vegyes házasságban élők, illetve vegyes nemzetiségű baráti körök közös programjának.

Botházi-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat szintén idén kinevezett művészeti vezetője négy új bemutatót, illetve a Fux Fesztivál újabb kiadását hirdette meg a 2015/16-os évadra. Két előadás népmese-adaptáció, emellett színpadra állítják Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című klasszikusát és Oláh Anikó bábművész Világgá mentem, majd jövök című produkcióját. Ez utóbbi a testvérféltékenységgel foglalkozik, s ebben a témában szakember vezette havonkénti beszélgetéssorozatot is terveznek szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

A bábszínház legfőbb feladatának azt látja Botházi-Daróczi Réka, hogy segítsen a gyerekeknek szembesülni, megbirkózni bizonyos problémákkal, s színházszerető és -értő felnőtteket formáljon belőlük.

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője arról beszélt, hogy bár évek óta új utakat és formákat keresnek a társulattal, az idei évadban is kötődni kívánnak a tradíciókhoz. Widder Kristóf Yerma-átdolgozása a hagyományos asszonyi szerepeket vizsgálja Federico García Lorca klasszikusából építkezve, Kun Attila a Stabat Materrel egy hagyományos táncoratóriumot visz színre, László Csaba pedig a Kata történetekkel Shakespeare Makrancos Katájához keres magyar népmesei párhuzamokat

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu