Kulturális folyóirat és portál

Boka László, Káli István

2018. május 24 | Hírek

Törzsasztal csütörtökön és pénteken

Május 24-én, csütörtökön 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca) Káli István Szemfényvesztett című könyvét mutatják be. A Törzsasztalnál a marosvásárhelyi szerzővel Kőrössi P. József beszélget.

Káli István regénye megírásakor saját sorsát gondolta át, azt, hogy mitől lett az, ami, és arra a következtetésre jutott, hogy nem ő a meghatározója a saját életének. Erre a keserű felismerésre utal a kötet elején olvasható ajánlás is: „szüleim és mindazok emlékére, akik merték hinni, remélték, hogy az emberhez méltó élet nem mindig rendszer vagy hatalom kérdése”. „Nem akartam leépülésregényt írni. Egyszer csak kezdte írni magát a szöveg, egyik esemény kérte a másikat, és ez lett belőle.(…) A főhősöm nem volt az egyedüli ilyen szereplője a kommunizmusnak. Azt, hogy hányan találtak magukra a világtalanság állapotában, illetve hányan tudták megkülönböztetni a két világtalanságot, nem tudom, mindenki tegye hozzá a maga igazságát.”

A találkozó első részében a vendég könyvkiadói munkájáról is szó esik, hiszen a 2015-ben megszűnt Mentor kiadó örökébe lépő Mentor Könyvek kiadónak is az alapítója.

 

Pénteken, május 25-én ugyancsak 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban Boka László irodalomtörténész, kritikus a Törzsasztal vendége. 1974-ben Nagyváradon született, A holnapos költő, Dutka Ákos leszármazottja. Magyar–angol szakos bölcsészdiplomájának megszerzése után Kolozsváron magiszter fokozatot szerzett, majd az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén lett bölcsészdoktor. 1998 óta Budapesten él, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem docense. A Várad kulturális folyóirat egyik alapítója és állandó munkatársa. Első önálló tanulmánykötete (A befogadás rétegei, 2004) az E-MIL Irodalomtudományi Díját nyerte. Az idei Könyvhétre megjelenő Peremek és középpontok című könyvéről, és sok minden egyébről Kőrössi P. József beszélget vele.

Mindkét rendezvényre a belépés ingyenes, a bemutatott kötetek a helyszínen kedvezmélnyes áron megvásárolhatóak.

Szervezők: Szépírók Társasága, Várad folyóirat.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu