Kulturális folyóirat és portál

img_1406

2016. október 15 | Tóth Hajnal | Kultúra

Titkokkal teli, sorsteremtő játék ötven éve

Idén ünnepeli pályakezdésének ötvenedik évfordulóját DOBOS IMRE, a nagyváradi Szigligeti Társulat nagyra becsült színművésze.

Az évad első nagyszínpadi premierje, Az én kis hűtőkamrám című előadás után egykori és jelenlegi pályatársak köszöntötték Dobos Imrét, vagyis Cibit a Szigligeti Színházban, akit a közönség is nagy tapssal üdvözölt a szép jubileum alkalmából.
Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője elmondta: miután hívták művészeti vezetőnek a Szigligeti Társulathoz, az első produkció, amit Váradon látott, A világcirkusz volt. Akkor már kialakult a meggyőződése: Dobos Imre személyisége, művészete iránytű és morális mérce az egész közösségnek.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháztól – ahol Dobos Imre huszonkét évig játszott – is érkeztek vendégek a meghitt hangulatú ünnepségre. Piroska Klára színművésznő is köszöntötte az ünnepelt pályatársat, továbbá felolvasta László Károly, a sepsiszentgyörgyi társulat színészének laudációját is. Mint elhangzott: a komédiá ssors titkokkal van teli. A színész a teremtés pillanatában a világot jelentő, perzselő deszkákon remekművet teremt, ami azonmód szét is pukkan. A komédiás újra meg újra elindul e sorsteremtő játékra. Dobos Imre megannyi emlékezetes alakítással beírta magát a sepsiszentgyörgyi színház küzdelmes, szép sorsának történetébe, s aztán gazdag poggyásszal, tiszta lelkiismerettel szerződött a nagyváradi társulathoz, ahol immáron huszonnyolc esztendeje szolgálja Thália papnőjét.

Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat színművésze dicsérte kollégája szakmai alázatát, szerénységét. A huszonnyolc év alatt soha nem lett öntelt, nagyképű, nagyhangú. Szeretettel, alázattal viseltetik mind a kollégák, mind a közönség iránt. ’66-ban tarisznyázták fel a színművészetin Marosvásárhelyen, majd következett a sepsiszentgyörgyi és a váradi teátrum. Közel százötven szerepet játszott csak Váradon, és ötven év után is ő a társulat egyik legaktívabb tagja.

A Szigligeti-gyűrűt Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója adta át az ünnepeltnek. Dobos Imre meghatottan mondott köszönetet a „csodálatos közönségnek és kollégáknak”, megjegyezvén: „Ez az este felér egy arany oklevéllel.”

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu