Kulturális folyóirat és portál

Névtelen (1920 x 1080 px)

2023. november 16 | Hírek

A színház és a Securitate – Kelemen István szekusdossziéjáról beszélgetnek

November 23-án, csütörtökön 18 órától a nagyváradi magyar színjátszás és a Securitate viszonyáról szóló beszélgetésre kerül sor a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában. A Kelemen István és a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozata az állambiztonság dokumentumaiban (1973-1977) című rendezvényen Plainer Zsuzsa kulturális antropológus a témában végzett kutatásait ismerteti, beszélgetőtársa Nagy Mihály Zoltán történész lesz.

A rendezvény célja kettős. Egyrészt szeretne emléket állítani Kelemen Istvánnak, a nagyváradi színház egykori tagozatvezetőjének, irodalmi titkárának. Másrészt Kelemen István követési dossziéjának ismertetésén keresztül azt igyekszik bemutatni, hogyan ellenőrizte a Securitate a nagyváradi teátrum magyar tagozatát a hetvenes években.

A beszélgetés a Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon elnevezésű rendezvénysorozat első eseménye. Szervezők: Holnap Kulturális Egyesület; Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (Kolozsvár);Szigligeti Színház. A Pece-parti műhely – nemzeti kisebbségek a 20. századi Váradon a Holnap Kulturális Egyesület és a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet új, közös rendezvénysorozata. Célja megismertetni a váradi közönséggel a város(unk) közelmúltjáról szóló társadalom-, politika- és kultúrtörténeti kutatásokat.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu