Kulturális folyóirat és portál

IMG_8174

2020. december 14 | Tóth Hajnal | Kultúra

Súlyos támadás a kultúra ellen

A következő Tabéry Géza novellapályázat, a hétvégén online módon, összevont formában tartandó Nagyváradi Könyvmaraton és Holnap Fesztivál ismertetése mellett volt egy rendhagyó, sajnos nagyon-nagyon szomorú és elkeserítő témája a Várad folyóirat december 14-ei sajtótájékoztatójának. A Bihar Megyei Tanács vezetősége súlyos támadást tervez intézni a Bihar megyei kulturális intézetek ellen. A legkomolyabban a Várad Kulturális Folyóiratot érinti a tervezett intézkedés.

 

A járványhelyzet miatt az idén nem adódott lehetőség ősszel sem a Nagyváradi Könyvmaraton, sem a Holnap Fesztivál megszervezésére, mondta el a sajtótájékoztató kezdetén Szűcs László, a Várad Kulturális Folyóirat igazgatója. Mind halasztódtak e rendezvénysorozatok. Végül is karácsony előtt, december 18-án, pénteken és december 19-én, szombaton online módon tartják meg az összevont Könyvmaraton és Holnap Fesztivál eseményeit a Holnap Kulturális Egyesület és a Várad Kulturális Folyóirat szervezésében. A részletes program a cikk után található. A Várad és a Holnap Kulturális Egyesület által kiadott régi és új könyvek december 16-tól karácsonyig meg is vásárolhatók egyfelől online módon, másrészt pedig az Illyés Gyula könyvesboltban berendezett könyvsarokban. Múlt héten két új könyv is megjelent: Biró Árpád Levente Első felvonás című, öt drámát tartalmazó kötete, valamint az Élő Várad Antológia második kötete, melyben ezúttal nyolc fiatal szerző írásai kaptak helyet. Az említett könyveket is bemutatják a fesztiválon.

„Amit az idei évre vállaltunk, az teljesült” – hangsúlyozta Szűcs László. A héten elhagyja a nyomdát mind a Várad, mind a Biharország folyóirat decemberi lapszáma. Jól haladnak a várad-velencei kulturális központ munkálatai (meglett az új tetőzet, készül a manzárdosítás stb.). Ebben az esztendőben mintegy 235 ezer lej a Várad Kulturális Folyóirat saját bevétele, ezen belül előfizetésből és eladásból 45 ezer lej származik. Járványhelyzet ide vagy oda, mindez meghaladja a 2018-as vagy a 2019-es adatokat.

A nagysikerű, 2014-ben útjára indított, tematikus Tabéry Géza novellapályázatot újból meghirdeti a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint új partnerként a Holnap Kulturális Egyesület. Az új pályázat három témáját Boka László irodalomtörténész határozta meg. Minderről bővebben külön hírben olvashatnak majd az érdeklődők a Várad honlapján és Facebook oldalán.

Ezután a kultúraellenes szándékokról volt szó. A helyhatósági választás után a Bihar Megyei Tanács új vezetősége olyan intézkedéseket igyekszik megvalósítani, melyek súlyosan érintik a kulturális intézményeket. Minden megyei kulturális intézménynél komoly létszámcsökkentések várhatók. A tervezett intézkedések legsúlyosabban a két megyei kulturális folyóiratot, a román nyelvű Familiát és a magyar nyelvű Váradot érintik. Főleg a két lapot (Várad és Biharország) megjelentető, két honlapot működtető, folyamatosan friss anyagokkal ellátó, könyveket kiadó, művészeti eseményeket rendszeresen szervező Várad Kulturális Folyóiratot sújtaná drasztikusan a tervbe vett rendelkezés. Mint önálló kulturális intézményt, mind a Familiát, mind a Váradot meg akarja szüntetni a megyei tanács, és be óhajtja olvasztani a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár struktúrájába, annak úgymond egyik részlegeként. A Váradnál jelenleg hét és fél munkakör van (a fél poszt a könyvelői, hét a tulajdonképpeni alkotói munkát végző szerkesztőké), s ebből csupán összesen hármat hagyna meg a tervezet. Mindezt bármilyen felmérés, elemzés nélkül. Semmilyen előkészítő szakasz nem volt. Mind a saját bevétel, mind a programok tekintetében sokszorosa a Várad tevékenysége a román laptársénak. Ennek ellenére a Familiának mégis öt posztot hagynának meg, míg a Váradnak hármat. A megyei tanács új elnöke mindezt azzal indokolta a Várad Kulturális Folyóirat igazgatójának, hogy tekintettel kell lenni a Bihar megyei etnikai arányokra. Szűcs László hozzáfűzte: mindez diszkriminatív és elfogadhatatlan. Ha a Váradot megszüntetik mint önálló intézményt, a Várad igzgatója semmilyen formában nem dolgozik ott tovább. Ugyanakkor reméli, az új formában, részlegként is jut annyi a költségvetésből, hogy a továbbiakban is normális, rendes tevékenységet lehessen végezni.

Szűcs László hozzátette: a tervbe vett rendelkezés súlyos támadás a kultúra ellen. Igyekszik minden lehetőséget megragadni a tiltakozásra. Reméli, szolidarizálnak majd a Váraddal más kulturális intézmények munkatársai (a megyében és megyén kívül), valamint mindazok, akiknek fontos a kultúra. A Várad igazgatója arról is szólt: megérti, hogy a jelenlegi helyzetben szükség van a takarékoskodásra. Éppen ezért bejegyeztetett és letett egy olyan javaslatot a megyei tanács asztalára, melyben azt kéri: hagyják meg az intézmény önállóságát, és csak annyi szubvenciót kapjon, amennyit a könyvtár részlegeként adnának 2021-ben a Váradnak, vállalja, hogy a többi költséget előteremti az állami támogatás mellé. Ám süket fülekre talált, még csupán tárgyalni sem voltak hajlandók erről a megoldásról.

Arról is szó esett: a Familia több mint százötven éves, nagyhagyományú lap, és ugyancsak elintézik az ügyet egy kézlegyintéssel. Mindez sokat elárul arról, hogy a megye vezetése miként viszonyul a kultúrához.

Kétségessé válik ezek után az is, hogy a várad-velencei kultúrház átalakítása, mely európai uniós projekt, folytatódhat-e zökkenőmentesen. Az 1936-ban készült épület a római katolikus egyház tulajdona. Tíz évre kötöttek szerződést, amikor elkezdődött a munkálat a kultúrháznál. Nem biztos, hogy az egyház garanciát lát majd az eredeti elképzelés megvalósítására. A teljes projekt elnevezése: Román-magyar, határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára. A projektben részt vállalt a Debreceni Polgármesteri Hivatal, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a Várad Kulturális Folyóirat.

Fotó: Fried Noémi Lujza

 

Holnap Feszt/ Nagyváradi Könyvmaraton 2020

December 18, péntek

18 óra Nagy Béla: Én maradok. A diktatúra utolsó három éve. A szerzővel Szűcs László beszélget. A könyvből Hajdu Géza olvas fel részletet

18.30 Szilágyi Aladár: Kit az sok csata jár. A magyar hadtörténet évszázadai. A könyvet bemutatja Szűcs László szerkesztő. Közreműködik Romsics Ignác akadémikus.

19 Zongorán közreműködik Dobos Áron Zsolt, a Nagyváradi Művészeti líceum végzős hallgatója

19.15 Biró Árpád Levente: Első felvonás (drámák). A szerzővel Simon Judit és Tasnádi-Sáhy Péter beszélget.

19.45 Az Élő Várad antológia 2. bemutatója. Biró Árpád Levente, Jock Evelin, Kulcsár Edmond, Kemenes Henriette, Mihók Tamás, Molnár Zsolt, Ozsváth Zsuzsa, Varga Sándor György. A szerzőkkel Szűcs László beszélget, felolvasás.

 

December 19., szombat

10.30 Kultúra. Centrum és periféria. Kerekasztal-beszélgetés a várad-velencei kulturális központ lehetséges szerepéről Nagyvárad kulturális életében.

12.00 Tóth Ágnes Tündérálom című gyermekvers kötetének a bemutatója.

18.30 Bihari Naplók. Déder Ferenc riportkötetének a bemutatója

19.00 Tavasz Váradon. Regény a fiatal Ady Endre életéről. Nagy Andor kötetének újrakiadása. Közreműködik Nagy Angéla.

19.45 Zongorán közreműködik Dobos Áron Zsolt, a Nagyváradi Művészeti líceum végzős hallgatója

20.00 Záróra? A Várad folyóirat decemberi számának bemutatója.

Valamennyi könyves program élőben követhető az alábbi linken: https://www.twitch.tv/varadlive, valamint később szerkesztett formában a Várad You Tube oldalán.

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu