Kulturális folyóirat és portál

A tigris - Tigrul

2023. október 25 | Várad | Kultúra

Stúdióelőadások novemberben

Négy előadással várja nézőit a nagyváradi Szigligeti Színház november folyamán a Transilvania Színpadon.

November 8-án, szerdán 11 órától a Nagyvárad Táncegyüttes várja az érdeklődőket – elsősorban a fiatalokat Mindenki hagyománya című interaktív ismeretterjesztő előadására. A „Találkozás a néphagyománnyal” mottójú produkció során erdélyi néptáncos-, énekes- és népijáték-örökségünk egy részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A foglalkozás első részében Erdély különböző vidékeire látogatnak el képzeletben a nézők a tánc és a zene segítségével, emellett a népdaloktatásra, viseletbemutatóra és népi hangszerek bemutatására is sor kerül. Az Imre Béla által vezetett foglalkozás közös táncolással és népi játékokkal zárul.

Visszatér a Transilvania Színpadra A tigris is november 12-én, vasárnap 19 órától. Gianina Cărbunariu, aki azóta a komoly kritikai sikernek örvendő Magyarosaurus Dacust is létrehozta a Szigligeti Társulattal, valós esemény alapján írta meg a szöveget, amelyet aztán Tóth Tünde rendezett színpadra. Az állatkertből elszabadult szibériai tigris története azonban csak ürügyként szolgál, hogy tágabb értelemben vett kortárs (kelet-)európai társadalmunk visszásságait, különböző nézőpontokat és azok fonákját mutathassa fel a színház eszközeivel.

November 17-én, pénteken 17 órától az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvendő, immár csaknem 60 előadást megért Bányavirággal várják mindazokat, akik még nem látták vagy szeretnék újra megnézni a Székely Csaba szövegéből Hunyadi István rendezésében készült tragikomédiát. A Bányavirág páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fenn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok riasztóan növekvő számáról kérdezi a lakosokat, ők büszkén nyilatkozzák, hogy minden körülmény között felelősen őrzik a hagyományokat. 14 éven felülieknek.

November 29-én, pénteken 19 órakor az Én, a féreg – Kafka-kabaréval zárul a novemberi stúdióelőadások sora. Kovács D. Dániel, A Schroffenstein család rendezője merőben szokatlan formanyelvű, egyszerre meghökkentő és nevettető, rá jellemzőn látványos előadást hozott létre az egyik legfontosabb kortárs magyar színházi író, Kárpáti Péter Kafkából inspirálódott szövegéből. Nem egyszerű színpadi adaptációról van szó: Kárpáti írói világlátása és eszközei – sajátos humora, vesébe látása, a valóság szürreális elemeinek felnagyítása – ihletetten találkoznak Kafka sötét, groteszk, de nevettető világával. Egy biztos, a történet itt is úgy kezdődik, mint Kafka világhírű elbeszélésében: Gregor (Samsa) egy napon arra ébredt, hogy féreggé változott. 14 éven felülieknek.

Jegyek kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro oldalon.

Nyitóképen: A tigris

Galériabeli fotók: Bányavirág; Én, a féreg  Fotók:  Vígh László Miklós

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu