Kulturális folyóirat és portál

VAR febr 39_segelyhivo

2022. március 29 | Fried Noémi Lujza | Társadalom

Segélyhívószám gyermekeknek

Január 5. óta él a 119‑es vészhívószám, amelyen a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélésekről tehetnek bejelentést maguk az érintettek vagy azok, akik tudnak gyermekek bántalmazásáról, kihasználásáról, elhanyagolásáról.

Az éjjel-nappal hívható telefonszám életre hívásáról a 2021/105. számú sürgősségi kormányrendelettel döntöttek. Ennek nemcsak az a célja, hogy idejében kiszűrjék a gyermekek elleni visszaélést, hanem az is, hogy a gyermekvédelmi szakemberek segítségével időben közbe is lépjenek, ha a gyermekek testi-lelki épsége veszélyben van. A segélyhívószám létrehozása annak a programnak a része, amellyel a járványhelyzet gyermekekre gyakorolt hatását próbálják csökkenteni Romániában.

A 119‑es vészhívószám január 5‑i elindításáról szóló kormányközleményből megtudtuk, hogy az országban működő 47 gyermekvédelmi igazgatóság székhelyén találhatók azok a diszpécserszolgálatok, amelyeknek a munkatársai a nap 24 órájában fogadják a hívásokat. A hívásokat fogadó szakemberek egy integrált digitális platformot használnak, mely összeköttetésben áll a 112‑es segélyhívó számmal, így ha például a gyermek életveszélyben van, a megfelelő hatóságok veszik át a hívást, és járnak el az ügyben. Minden megyében létrehoztak egy sürgősségi gyermekvédelmi csoportot, hogy annak tagjai ugyancsak éjjel-nappal közbeléphessenek baj esetén. Ha a gyermeknek csak lelki-érzelmi támogatásra van szüksége, akkor például az igazgatóságok pszichológusaihoz kapcsolják őket, de minden hívást nyomon követnek, egyetlen eset sem zárulhat megoldás nélkül, áll a közleményben.

Arról, hogy a leírtak hogyan is működnek például megyénkben a gyakorlatban, Szántó Ildikót, a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság gyermekvédelmi szakszolgálatának vezetőjét kérdeztük. Mint mondta, az igazgatóságtól két öttagú csapat vesz részt a munkában, ők szakemberek, szociális munkások, pszichológusok stb. Öten a hívások fogadásával és kezelésével foglalkoznak. Fontos tudni, hogy nemcsak a gyermekek, hanem családtagok, rokonok, ismerősök is jelezhetik a 119-es számot híva, ha gyermekek fizikai, érzelmi vagy éppen szexuális bántalmazásáról, gazdasági kihasználásáról, elhanyagolásáról tudomást szereznek – emelte ki a szakszolgálat vezetője. Szélsőséges helyzetben, például bűncselekmény esetén azonnal értesíthetik a rendőrséget, az átveszi az ügyet vagy eljár a gyermekvédelmi szakemberek mellett. A hívásokat rögzítik, és nyomon követik a bejelentések sorsát.

A megyéből bárhonnan hívhatják őket – tette hozzá Szántó Ildikó –, további öt kollégájából áll ugyanis az a sürgősségi csoport, melynek az a dolga, hogy a helyszínen ellenőrizze az egyes bejelentéseket, kivizsgálja az egyes ügyeket. Ők szükség esetén sürgősségi eljárással akár ki is emelhetik a bántalmazott gyermeket a családból vagy a közösségből, de szaktanácsot is adhatnak a családnak, és abban is segíthetnek, hogy egy pszichológus hallgassa meg a gyermeket.

Ami a program előkészítését illeti, a Különleges Távközlési Hálózat több mint száz szakembere segített a megfelelő készülékek beszerzésében és a diszpécserek képzésében. Országszerte 280 diszpécser várja a hívásokat, a sürgősségi csoportokban pedig száznál több szakember áll készen a beavatkozásra. Félő, hogy lesz munkájuk.

(Megjelent a Várad 2022./2. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu