Kulturális folyóirat és portál

SZLE_regum_gemma_santus_ladislae

2022. december 3 | Hírek

Regum gemma, Santus Ladislae – A királyok ékköve, Szent László

Szent László királyunk és lánya, Szent Piroska kultúrtörténetét, valamint lovagkirályunk korának meghatározó szellemiségét ismerhetik meg az érdeklődők Imre Zoltán kulturális antropológus Regum gemma, Santus Ladislae – A királyok ékköve, Szent László című előadásán. A Szent László Egyesület által szervezett eseményre december 7-én, szerdán 17.30 órától kerül sor a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban (Piaţa Libertății / Ezredévi emléktér 40. szám).

Az Árpád-házat nemcsak szoros diplomáciai szálak fűzték a bizánci udvarhoz, hanem a 12. század legelejétől fogva családi kapcsolatok is. Gazdag történeti tabló tárul elénk Bizánc kisugárzásával a Kárpát-medencére. I. László királyunk 1082 táján kötött házasságot a rheinfeldi Adelheiddel. Piroska lányuk ebből a frigyből született. Édesanyját korán elvesztette, s apjának1095-ben bekövetkezett halála is egészen zsenge korában érte. Ekkor unokabátyja, Kálmán király családjába került, a királyi udvarban nevelkedett.

Az 1100-as évek legelején Bizáncból előkelő követek érkeztek a magyar király udvarába, hogy I. Aleksziosz Komnénosz császár fia, II. Jóannész Komnénosz számára feleségül kérjék az Árpád-házi hercegnőt. A 15-16 éves Piroska így került Bizáncba, ahol 1104-ben Jóannész Komnénosz hitvese lett. Piroska talán azért vette fel az Eiréné nevet, mert I. Aleksziosz császár feleségét, tehát anyósát is így nevezték.

A dinasztikus kapcsolat létesítése mögött meghúzódó politikai indokokra az eseményekről tudósító görög forrás is világosan utal: „A császár pedig látván azt, hogy a nyugati népek és hasonlóképpen a keleti népek is minden irányból mozgolódnak, elküldi hát követeit Magyarország királyához és feleségül megkéri annak Lászlónak leányát saját legidősebb fia: bíborban született Jóannész császár számára. S mivel azt tapasztalta, hogy a mondott király egyetért ezzel, megint elküldi követeit, akik közül a legjelesebb és a legelső Eumathiosz Filokalész Szebasztosz volt, hogy a leányt hozzák el. Ezek örvendezve és vidáman viszik a szépséges testű hajadont a rómaiak (bizánciak) országábа. А császár nagy örvendezéssel és tisztességgel fogadta őt, és feleségül adta fiához”.

Az esemény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. A szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit az izgalmasnak ígérkező előadásra – közölte a Szent László Egyesület sajtóirodája.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu