Kulturális folyóirat és portál

20240412_181937

2024. április 14 | Tóth Hajnal | Kultúra

Rajzokkal továbbmesélt verstörténetek

Egy miniturné utolsó állomásaként, Temesvár és Arad után Nagyváradon is bemutatta a Várni is mire című verses albumát Nagyálmos Ildikó költő, újságíró és Karda Zenkő grafikus. A Hargita Népe Lapkiadó gondozásában megjelent könyvről, az alkotási folyamatról Dénes László beszélgetett a két alkotóval. Egyúttal a kötet illusztrátorának kiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Az érzelmeiből írt versekhez készültek a rajzok, nem pedig fordítva, de akár visszafelé is működhetne az alkotási folyamat – válaszolta az első kérdésre Nagyálmos Ildikó. Másfél éve ismerik egymást személyesen Zenkővel, aki a Porta magazin dizájnere, Ildikó pedig a lap főszerkesztője. Összebarátkoztak, Karda Zenkő olvasta Ildikó néhány versét a Facebook közösségi oldalon, megtetszett neki ez a versvilág, s fölmerült egy verses album létrehozásának ötlete. Karda Zenkő hozzáfűzte: az illusztráció nem a szöveg úgymond képiesítése, hanem továbbvitte, továbbmesélte a szövegeket, a rajzok afféle metaforák is.

Nagyálmos Ildikó fölelevenített néhány emléket azokból az esztendőkből, amiket Nagyváradon töltött. Érettségi után került Székelyudvarhelyről a Körös-parti városba. Tanult az Ady Endre Sajtókollégiumban, újságíró volt az Erdélyi Naplónál, riporterként barangolt sokfelé, rengeteg riportot írt. Kalandos idők voltak, s ő bátor volt, nem félt semmitől. Váradon megjelent első versét Gittai István publikálta az akkori Bihari Napló irodalmi rovatában. Ildikó eredeti családneve Nagy, a különlegesen hangzó Nagyálmos nevet Kinde Annamária találta ki neki. A nevet először külön írta, majd Gittai javaslatára vonta egybe.

Nagyálmos Ildikó gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ír verseket. Persze gyermekverset írni teljesen más, mint az ún. felnőttirodalom. Gyermekverseket Panna lánya születése után kezdett írni, ám a Napsugár és Szivárvány felkérésére a mai napig havi rendszerességgel közöl verseket e gyermeklapokban. Becsülettel megírja, le is adja mindig határidőre a gyermekverseket, amelyek nem szájbarágósak, fontosnak tartja, hogy humort, játékosságot vigyen ezekbe az alkotásokba. A felnőttverseket teljesen ösztönösen írja, ezek „csak úgy jönnek”.

Szó esett még egyebek mellett ihletről, múzsákról, a versek sorsáról, jövőjéről a mai modern világban. Nagyálmos Ildikó felolvasott néhány verset az új könyvből, amelyet meg lehetett vásárolni és dedikáltatni a kéttornyú újvárosi református templom melletti épület emeleti termében. A könyvbemutatón a Hargita Népe felelős kiadója, Lőrincz Csaba Levente is jelen volt.

A találkozóról bővebben a Várad folyóirat következő lapszámában olvashatnak majd az érdeklődők. Az eseményt a Szent László Egyesület szervezte a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár partnerségével.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu