Kulturális folyóirat és portál

14355787_973239466155022_2341637292986029530_n

2016. szeptember 20 | Hírek

Péterfy Gergely a Törzsasztalnál

Tizenegyedik évadát kezdi szeptember 23-án pénteken, kivételesen este héttől a Várad folyóirat és a Szépírók Társasága közös Törzsasztal sorozata az Illyés Gyula Könyvesboltban.
Vendégünk a Kitömött barbár című regény írója, Péterfy Gergely, akinek munkásságát többek között Aegon-díjjal (2015) ismerték el aKitömött barbár című regényéért. Péterfy Gergely 1966-ban született Budapesten, író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár. Anyai dédapja Áprily Lajos költő, nagyapja Jékely Zoltán költő, műfordító, nagyanyja Jancsó Adrienn színművész, húga Péterfy Bori színész, énekes.

A Kitömött barbár a szabadkőműves Kazinczy Ferenc és az egyik első európai fekete, Agelo Soliman barátságát dolgozza fel. Soliman hét éves korában kerül Európába, az egyik bécsi herceg komornyikja lesz. Művelt, okos emberré fejlődik, aki emberi tulajdonságaiban is túltesz a gazdáin. Kazinczyval a véletlen hozza össze. Solimant halála után kitömik, és kitömött „testét” a bécsi Természettudományi Egyetemen állítják ki, lánya ebbe beleőrül.

Regényéről egy interjúban Péterfy Gergely úgy fogalmaz: „Jó sok éve kutatom a témát, írtam belőle egy drámát is, ennek az első felvonását a húgomék (Péterfy Bori, Krétakör Színház) elő is adták a Gödörben. Nyilván a drámában azt az abszurd helyzetet vizsgálom, hogy egy embert a saját barátainak kell kitömnie. Soliman ugyanis ismerte a doktort meg az udvari szobrászt, barátságban is volt vele, de az udvari parancs az parancs, halála után – gutaütés végzett vele – ki kellett tömni. Egyébként Soliman testét ki is állították a Természettudományi Múzeumban, éveken keresztül volt látható, amibe bele is őrült a lánya. Miután kijött a börtönből, Kazinczy is megnézte, meg is ütötte a dolog rendesen. Később aztán Solimant eltüntették a nagyközönség tekintete elől, míg 1848-ban szét nem lőtték a raktárt, ahol tárolták. A teste tűzben égett el. Éveken keresztül könyörgött a lánya, a barátai, még a katolikus egyház is, hogy hadd temessék el méltó módon a testét. Minden kérelem süket fülekre talált…”
A kérdező Kőrössi P. József, a házigazda Szűcs László, aki bemutatja a Várad folyóirat legújabb, tematikus Törzsasztal számát. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

*

 

Október 28-án Tolnai Ottó, Kossuth-díjas szerbiai magyar író, költő, műfordító érkezik Nagyváradra, november 11-én Gács Annairodalomkritikus, szerkesztő, a Szépírók Társasága elnöke, valamint Csuhai István kritikus, esszéista, műfordító, az Élet és Irodalom hetilap versrovatának szerkesztője. A Törzsasztal december 9-én Benedek Szabolcs író fellépésével zárja 2016-ot.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu