Kulturális folyóirat és portál

IMG_1281

2018. október 5 | Tóth Hajnal | Irodalom

Mindenki történetekben él

Nincs olyan ember, akit ne érdekelne valamiképpen saját eredettörténete, magyarázta a Könyvmaraton első estéjén Szávai Géza író, a Pont Kiadó vezetője az érdeklődőknek a Szigligeti Stúdió Fehér termében. Például a kislánya négyéves korában az eredettörténetét firtatva azt kérdezte édesapjától: „Vettük magunkat a boltban?

Szávai Géza beszélt többek között arról, hogy az író és a könyvkiadó közötti viszony mennyire fontos. Minden írónak meghatározza az életét ez a viszony. Szávai Géza elmondta: már kamaszkorában megfogalmazódott benne, hogy az egész emberiségre érvényes történeteket akar írni, még ha ezek piciny helyekhez köthetők is.

Mesélt a Székely Jeruzsálem című nagyregényéről, amely tizennyolc évvel ezelőtt jelent meg, s immár a hatodik kiadást érte meg, s már több nyelven is elérhető. A regény kapcsán beszélt arról, hogy mivé teheti az embert a hit, amely közösségeket gyúr össze. A mű egyébként esszéregény. Esszé, mert kísérlet, és regény, mert történet. „Ha nincs regényíró ezen a földön, akkor is van regény, mert mindenki történetekben él” – fogalmazott Szávai Géza. Egyébként minden elmesélhető, fűzte hozzá kicsivel később. A Székely Jeruzsálem az évek során kapott mindenféle kritikát, mint mondta a szerző: „pokolig döngöltek, és mennybe menesztettek.”

Ezután az Aletta bárkája című regényéről hallhattunk. A mű egy Japánba vetődött holland hittérítő lány viszontagságairól szól a 17. században, amikor Japánban irtották a kereszténységet.

Szóba került még a Makámaszútra című könyve, s felolvasott egy részletet Csodálatos országokba hoztalak című – ahogyan ő nevezi – világregényéből. Végül rövidke játék során egy-egy könyvet osztott ki ajándékba néhány résztvevőnek.

A Pont kiadó kötetei pénteken és szombaton egyész nap várják a vásárlókat a Könyvmaraton vásárán a Szigligeti Stúdióban.

Fotó Fried Noémi Lujza

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu