Kulturális folyóirat és portál

magneses 1

2023. február 2 | Várad | Kritika

Mágneses rezonancia – Képalkotás a közép-európai néplélekről

Nagyváradon is bemutatták Cristian Mungiu R. M. N. című legújabb, a 2022-es, 75. Cannes‑i Filmfesztiválon debütáló filmjét. Az alkotást a nagyváradi Szigligeti Színházban tekinthették meg az érdeklődők. A vetítés utáni közönségtalálkozón a film rendezőjével, Cristian Mungiuval és ifj. Kovács Levente színművésszel, az egyik szereplővel lehetett beszélgetni. Utóbbi megvallotta, kíváncsi a filmre, ugyanis még nem volt alkalma látni a végeredményt.

Tizenöt évvel a 2007‑es Arany Pálma díjat megnyerő 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmje után ismét Cannes-ban mutattak be egy Cristian Mungiu által rendezett, rá jellemzően érzékeny témaválasztású filmet. A rendező ezúttal egy olyan dicstelen eseményből épített országhatárokon túlnyúlva is ismerős, kegyetlen és fantasztikummal fűszerezett társadalmi körképet, mely a koronavírus-járvány kitörését éppen csak megelőzte, és talán emiatt el is feledték.

2020 elején az erdélyi Ditrói Pékség néhány Srí Lanka‑i vendégmunkást kezdett foglalkoztatni. A lakosság körében ez nem maradt visszhang nélkül, hamar szavakba öntötték érzéseiket Ditró polgárai. Felléptek a vendégmunkások jelenléte ellen, és szóvá tették az üzemeltető által teremtett körülményeket is.

A filmben vendégmunkások érkeznek, hogy a pékség a harmincnál több embert foglalkoztató cégekre vonatkozó EU-s pályázatokat is megcélozhassa. A helybeliek azonban rossz szemmel nézik a sötét bőrű Srí Lanka-iak megjelenését, és az ellenszenvet megpróbálják a munkáltató nyújtotta fizetés csekély mivoltával palástolni. Mármint azok, akik a községben maradtak, hiszen a környék lakosságának nagy része már Németországban és más nyugat-európai országokban dolgozik.

,,Innen el lehet menni, de idejönni nem engedünk senkit” – hangzik el a filmben az akár mottóként is használható mondat. Bár román filmről van szó, nem csak románul beszélnek benne. A cselekmény egy soknemzetiségű településen játszódik, ahol kavarog a román, magyar, német népesség és nyelv, de még angolul és franciául is megszólalnak benne egy francia EU-s megbízottnak köszönhetően, aki medvéket számol a vidéken. Az R. M. N. szerint magyart és románt közös nevezőre hoz az idegengyűlölet. Cristian Mungiu a tőle megismert módon beszél xenofóbiáról, migrációról és Erdély lelkületéről – realistán, mégis egyetemes módon.

A vetítés végén felcsendülő taps intenzitása és minősége tökéletesen tükrözte, hogy a nézőknek mennyire sikerült megérteniük a film mondanivalóját. Zárásképpen a látottakkal egyenértékű kérdések és meglátások hangzottak el a nézőtérről a filmmel kapcsolatban, s ezekre Cristian Mungiu igyekezett válaszolni.

Lencar Péter

Nyitókép: A film plakátja

Galériabeli kép: Jelenet Cristian Mungiu alkotásából

(Megjelent a Várad 2022./11. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu