Kulturális folyóirat és portál

A Halál népbiztosa című film bemutatója Stefka István PEsti SRácok.hu 2021.08.25. Fotó: Horváth Péter Gyula

2022. november 11 | Hírek

Könyvbemutató és filmvetítés a LEK-ben

A nagyváradi Magyar Polgári Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár a Polgári esték rendezvénysorozat következő alkalmára, amire november 12-én, szombaton 17 órától kerül sor a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, az Ezredévi emléktér (P-ța Libertății) 40. szám alatt.

Bemutatják a neves újságíró, Stefka István Túléltem, mások belehaltak című kötetét, amely a magyarországi médiaháborúról, a posztkommunista, liberális médiahatalomról és az elmúlt 32 év politikai harcairól szól.

A könyvbemutató után levetítik A halál népbiztosa című filmet, Stefka István kreatív producer és Huth Gergely producer-narrációs társrendező alkotását. Ez egy formabontónak mondható dokumentum-játékfilm Szamuely Tiborról, a Tanácsköztársaság talán legvérengzőbb alakjáról, akit a közbeszéd csak úgy emlegetett: a halál népbiztosa. 1919 tavaszán és nyarán ha valahol Magyarországon „ellenforradalmi akciót” fedeztek fel, őt küldték „rendet csinálni” a helyszínre. És ő ment, vitte magával a mindenre kész Lenin-fiúkat. Mentek gyilkolni, akasztatni. Hogyan vált az idealista ifjú újságíróból bolsevik fanatikus, a vörösterror fő végrehajtója? Sorsán keresztül feltárulnak a kommün 133 napjának, a magyar történelem egyik legsötétebb fejezetének fontosabb történései.

Talán nem mindenki tudja, de az 1919-es Tanácsköztársaság két hírhedt, véreskezű figurája, Szamuely Tibor és Kun Béla Nagyváradon is élt rövidebb ideig. Mindketten kezdő újságírók voltak a Körös-parti városban, a filmben ez is megjelenik.

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu