Kulturális folyóirat és portál

316074674_5828035737218796_1411169453591680332_n

2022. december 8 | Hírek

Könyvbemutató és emlékest

A Partiumi Magyar Művelődési Céh Vetési Tamás Győzelem a felhők felett című könyvének bemutatójára és a szerzővel való beszélgetésre várja az érdeklődőket december 10-én, szombaton 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermébe, ami Nagyváradon a Teleki (ma Városháza) utca 27. szám alatt található.

A könyv az egyszerű emberek kötelességtudatáról, hazaszeretetéről, emberségéről szól egy embertelenné vált világban.

A könyvbemutatót Papp István és Takács Dániel színművészek emlékestje követi, amit a háborúkban elesett magyar katonák tiszteletére mutatnak be.

A katonadalok népi líránk nagy csoportját képviselik. Az ideiglenes és kényszerű katonaéletet éneklik meg. A vitézi és történeti énekek újabb kori leszármazottai. A kötelező szolgálatot teljesítő katonák lírai költészete sorolható ide. Ennek a lírának állandóbb része más, korabeli költészeti műfajokhoz kapcsolódik, legnagyobb része pedig a szerelmi lírához. Egy része a folytonos körforgásban visszakerült a civil életbe, legfőképp a summásdalokba. Rendkívüli a népszerűségük mind a mai napig, ma is eleven hagyománynak számítanak. Népszerűségüket tanúsítja, hogy bár kifejezetten férfiak dalai, férfiak is, nők is egyaránt éneklik.

A magyarságtudat és az összetartozás fontosságát erősítő dalok és nóták megindító és lélekbevágó hangulata, a szövegek egyszerűségével együtt, egy korosztály számára örökké bevésték magukat az emlékezetbe.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu