Kulturális folyóirat és portál

2013. december 8 | Szűcs László | Napló

Irodalmat a városnak, várost az íróknak

Újabb hat Törzsasztal-esten elhangzottak anyagát olvashatják újra a találkozók résztvevői, valamint újdonságként azok, akik nem voltak jelen az Ady Líceum könyvtárában 2011-ben és 2012-ben közös péntek estéinken. A korábbi gyakorlatot folytatva az elhangzottak szerkesztett változata mellett a vendégeinkkel készített interjúinkat is csatoljuk az anyaghoz.

Ha valami közöset keresnénk e hat íróban, akiket most megismerhet a Várad olvasója, talán a leginkább többműfajúságuk, sokféleségük, sokoldalúságuk a szembetűnő, hiszen egy személyben nem ritkán öt-hat mesterséget is űznek. Szkárosi Endrénél számba is vettünk egy tucatnyit, de a többieknél is fel-felbukkan az alapműfaj mellett a fordítás, a színpadi munkák, a tanítás, a publicisztika, a zene, az informatika, foci, póker, netán vadonatúj antik bútorok faragása… Egyre gyakrabban találkozunk íróvendégeink ama szándékával, s nem feltétlenül csak a fiatalok részéről, hogy a hagyományostól eltérő csatornákon érjék el az olvasót, könyv helyett-mellett blogon, közösségi oldalakon. Ugyanakkor új formát egy régi „eszköz” használata is jelentheti, mint ahogy igazolja azt Térey János jelenben vagy jövőben játszódó verses drámáinak népszerűsége. Ugyancsak megkapó szembesülni a különböző írósorsokkal, olykor drámai élethelyzetekkel, indulásokkal, gyökerekkel, e hat sajátos alkotói pálya kibontakozásával. A kanyargós, buktatókkal teli, netán nyílegyenes úttal a siker, az elismertség felé.

De nem kevésbé fontos, amit Kőrössi P. József kérdései nyomán az írók mesterségről, módszereikről, műhelytitkaikról, alkotói világukról elárulnak. Hasznos olvasmányok ezek a beszélgetések a kortárs irodalom befogadásához, megkedveléséhez, bár aki ezt a lapszámot a kezébe veszi, az alighanem alapos ismerője, rendszeres fogyasztója a kortárs magyar irodalomnak.

S engedjék meg, hogy befejezésül még egy, a korábbi összeállítások bevezetőiben nem hangsúlyozott Törzsasztal-hozadékra felhívjam még a figyelmet. Arra, hogy nem csupán a váradiak ismerhetnek, ismerhettek meg az utóbbi bő fél évtizedben több mint hatvan kortárs magyar írót, költőt, drámaírót, esszéistát, kritikust, hiszen a szervezés során arra is törekszünk, hogy a Váradra látogatók is kapjanak néhány órás kóstolót a város múltjáról, jelenéről. Irodalmat a városnak, várost az íróknak, e kettősséget megtartva ígérjük a folytatást, az újabb Törzsasztal-esteket.

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu