Kulturális folyóirat és portál

Lojanek János fotográfiája a váradi Kispiacról az 1860-70-es évekből

2018. szeptember 27 | Hírek

Hubay-hangsúlyos szeptemberi Várad

A Várad folyóirat 9., szeptemberi számában a centenáriumi Hubay Miklós-emléktába avatására időzítve olvasható összeállítás a váradi születésű íróról. A Nagyváradról hozott egyetemesség címmel egy tíz évvel ezelőtti Hubay-interjút közöl Szilágyi Aladár és Szűcs László, míg egy másik beszélgetésben az író a Horváth Imre-mítoszról beszélt. Újra olvasható Lászlóffy Csaba Hubay-köszöntése, valamint egy-egy anekdotikus emlékidézés Kőrössi P. Józseftől és Szilágyi Aladártól.

Az irodalom rovatban verset Albert-Lőrincz Márton, Csontos Márta, Baka L. Patrik, míg prózát Gulisio Tímea, Támba Renátó, Fábián Judit és Tóth Ágnes közöl, utóbbi az Ullmann-palota királynőjéről.

A művészet rovatban Keserü Katalin Gesztusokban és színharmóniákban lakozó szeretet címmel ír Kerekes Gyöngyi művészetéről. Szilánkok címmel Lakatos-Fleisz Katalin írásával jelentkezik az Esszé rovat.

Tóth Hajnal a Kultúra rovatban a 220 éves nagyváradi magyar színjátszás új évadát ismerteti, melyből kiderül, hogy a Szigligeti Színház tartalommal igyekszik megtölteni a rendelkezésére álló részben új tereket. A szerző egy másik írásában a PART-ról, azaz a Partium Art Projects várasfenesi természetművészeti táboráról ír. Péter I. Zoltán ezúttal Lojanek Jánost, Nagyvárad egyik legelső fotográfusát mutatja be.

Két anyagot kínál a Társadalom rovat: a 9. résszel folytatódik Alföldi Imre Tejfoggal kőbe című, a huszas évekbe vezető memoár-sorozata, míg Fried Noémi Lujza Pályázni nehéz, de érdemes címmel a forrásteremtő próbálkozásokat veszi számba lokális szemszögből. Szokásos havi filmkritikájában Nagy Orsolya ezúttal Kostyál Márk Kojot című filmjét ajánlja. A lapszámot szűcs László Tűzről most egy szót sem című publicisztikája vezeti be.

A lapszám már kapható a váradi lapárusoknál, az Illyés Gyula könyvesboltban, a Hobby Libris könyvárusnál, továbbá a kolozsvári Idea Könyvtérben.

 

A lapismertetőhöz csatolt fotót Lojanek János készítette Nagyváradon az 1860-as években

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu