Kulturális folyóirat és portál

Ipolyi_Arnold_Benczur-e1707808559330

2024. február 14 | Hírek

Honismeret-bemutató Nagyváradon – in memoriam Ipolyi Arnold

Különleges számmal tiszteleg Nagyvárad tudós püspöke, Ipolyi Arnold (1823–1886) előtt, születésének 200. évfordulója alkalmából a Honismeret, a Kárpát-medence tudományos, helytörténeti folyóirata, melynek szerkesztői ünnepi lapszámuk bemutatójára várják a nagyváradi és bihari érdeklődőket február 17-én, szombaton 11 órakor, a római katolikus püspöki palota dísztermébe.

A művészettörténész és néprajztudós, akadémikus, a Corvinák kutatója és megtalálója, Ipolyi Arnold – aki 1823. október 20-án született a ma Szlovákiához tartozó Ipolykeszin – nevét műgyűjtőként is beírta Európa múzeumtörténetébe, amikor egyedülálló festészeti kollekcióját Magyarország két rangos közgyűjteményének, a fővárosi Szépművészeti Múzeumnak és az Esztergomi Keresztény Múzeumnak a létrehozására ajánlotta fel.

A bemutatón köszöntőt mond Böcskei László megyés püspök, Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédelmi és Emlékhely Társaság elnöke, valamint Debreczeni-Droppán Béla, a magyarországi Honismereti Szövetség elnöke. A Honismeret folyóiratot Hála József szerkesztő, az Ipolyi-lapszámot pedig Juhász Zoltán András, a szövetség titkára mutatja be.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu