Kulturális folyóirat és portál

Haverock

2024. június 6 | Hírek

A HolnapUtán Fesztivál off-programjai

Június 10–16. között kerül sor a nagyváradi Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiváljának 12. kiadására. Az off-programok a következők:

Június 10-15. között a Szigligeti Színház páholyzsebében Cristina Breteanu díszlet- és jelmeztervező ruhakiállítása fogja díszíteni a színházat. A Secession-a-porter elnevezésű kollekcióban olyan ruhadarabok szerepelnek, amelyeket nagyváradi épületek gyönyörű díszítőelemei ihlettek – főként virágminták és a magyar népművészet motívumai. A jól ismert Moskovits-, Stern- és Fekete Sas palota, a Deutsch-ház és természetesen a színház emblematikus épülete, a szecessziós építészeti stílus az öltözékek elegáns formáiban, színeiben és tónusaiban elevenedik meg.

Június 11-én, 17 órakor egy kutatás részleteibe tekinthetnek bele az érdeklődők a színház páholyelőcsarnokában. A tavalyi év végéig volt lehetőség a Szigligeti Színház kérdőívét kitölteni. A kérdőív széleskörű, hiszen a kérdések nemcsak színházlátogatási, hanem egyéb kulturális preferenciákra is vonatkoztak, és bárki válaszolhatott azokra. Így most olyan emberek véleményét is számításba veszik, akik nem járnak színházba. A cél tehát megismerni a potenciális közönség profilját, amelyben sok egyéb mellett a válaszadó kora és neme, jövedelme, illetve azok az egyéb elfoglaltságok is szerepelnek, amelyeket az illető színházlátogatás helyett választ. Mindezek mellett a felmérésből az is ki fog derülni, hogy a mostani színházba járók az elmúlt évadokban mely előadásokat szerették a legjobban, melyek voltak a közönség kedvenc előadásai az elmúlt évadokban. A felmérés eredményeit szakmai bizottság értékeli ki, melynek tagja: dr. János Szabolcs filológus, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, dr. Plainer Zsuzsa kulturális antropológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa, illetve dr. Sántha Ágnes szociológus, a Sapientia EMTE oktatója. A szakértők szigorú tudományos szempontok alapján végzik az eredmények összesítését, nekik köszönhetően teljesebben és részletesebben tudják majd értelmezni a közönségtől kapott visszajelzést. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet: https://forms.gle/WtUznJ9NoPqRQAwe6.

Szintén június 11-én, 22.30 órakor megkezdődik a Fiatal nagyváradi tehetségek bemutatása koncert- és bulisorozat a Lokál rendezvénytermében. A nyitózenekar a Haverock  együttes lesz, mely a következő felállásban játszik: Gál Zoltán, Márkus Zoltán, Kis Adrien és Bruncsák Mátyás.

Június 13-án, 22.30 órától a Lokál rendezvénytermében Páczkán Dániel, a nagyváradi adys diákok körében népszerű Retró Metró bulisorozat szervezője újabb megállóhoz érkezik, mondván:. “Kitárja ajtajait a Retró Metró, várja tisztelt utasait! Csatlakozzon Ön is eme remek utazásra, mely során a színházi előadást követő elmélyülésből a nosztalgia hozza vissza a jelenbe, hogy utána visszavigye a múltba!”

Június 14-én, 20.30 órakor Szatmári Loretta nagyváradi születésű fiatal tehetség koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A Cardboard Mind, illetve a Wrepperz énekeseként hallhattak eddig róla, most viszont nem saját, hanem kedvenc dalainak “egyszálgitáros” feldolgozásait játssza.

Június 15-én, szintén 20.30 órakor Drimba Krisztina zárókoncertjét hallhatják-láthatják a résztvevők a Lokál rendezvénytermében. Krisztina 18 éves, nagyjából 6 éve kezdett el gitározni. 2020-ban a magyarországi Fülesbagoly tehetségkutató vetélkedőn különdíjként nyert meg egy fellépést a debreceni Campus Fesztiválon. Azóta számos fellépése volt.

A HolnapUtán Fesztivál programjáról bővebb információkat tudhatnak meg a www.holnaputan.szigligeti.ro honlapon.

Nyitóképen a Haverock együttes  Fotó: Torkos Márk Erik

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu