Kulturális folyóirat és portál

VAR jun 11_farkasuzo Mutu

2021. július 20 | Várad | Kultúra

(Fény)képes krónika – Farkasűző Mutu

Valahol a Radnai-havasokban találtam rá erre a pásztoremberre. A kutyáját Mutunak hívják. A román válogatott híres focistájáról nevezte el az ebet. Annak reményében adta ezt a nevet az akkor még kölyökkutyának, hogy majd olyan ügyes és „penge” lesz, mint az a labdarúgó. Így is lett, merthogy a juhász elmondása szerint Mutu sok farkastámadást elhárított. Az eb velem is gyanakvón viselkedett, nem barátkozott.

A kecskének, akit egy fénykép erejéig maga mellé vett a pásztor, nem adott nevet. A juhásznak egy kunyhócska szolgál szálláshelyül ott fönn a hegyekben. Ottjártamkor volt egy zsebrádiója. Meg is mutatta, négy ceruzaelemmel működött. Csak esténként kapcsolta be, azon a kis rádión hallgatta a híreket… Talán a mérkőzések eredményeiről is így értesül a zsebrádiós focirajongó kecskepásztor… Talán az Eb eseményeit is ekként követte nyomon, amíg Mutu kutya őrizte a nyájat, s elűzte a farkasokat.

Kép és szöveg: Kerekes István fotóművész

NÉVJEGY: Kerekes István Magyarországon élő, marosvásárhelyi származású fotóművész. Jelenleg a legtöbb díjjal bíró magyar fotós. 2018 augusztusában átvehette a jelenlegi legmagasabb kitüntetést, az Excellence FIAP/Diamond3-t (Kiváló Művész gyémánt 3‑as fokozat). Amikor ezt az elismerést megkapta, a világon összesen öt fotóművész birtokolta e címet, és közülük ő a legfiatalabb. Ugyancsak 2018 augusztusában fotós munkásságáért Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï sajtófotó-pályázatának nagydíját immár három alkalommal nyerte el (2017, 2018 és 2020); több ízben első, illetve második díjas lett a különféle kategóriákban (portré, társadalomábrázolás, sport); 2019-ben pedig Szathmári Pap Károly Aranyéremmel jutalmazta a Brassaï zsűrije. Nagyváradon is meg lehetett tekinteni néhány alkotását a sajtófotó-kiállításokon. Honlapja: www.kerekesistvan.com

(Megjelent a Várad 2021/6. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu