Kulturális folyóirat és portál

heller1

2023. augusztus 31 | Hírek

Emléktáblát avatnak a honismereti konferencián

Pénteken, szeptember 1-jén kezdődik, és vasárnapig, 3-áig tart a XXVIII. Partiumi Honismereti Konferencia, melynek előadásait a Partiumi Keresztény Egyetem új épületének amfiteátrumában tartják majd. A konferencia fő témái: Harmincéves évforduló megünneplése, helytörténeti rendhagyó események, érdekességek, eltűnt települések, pusztuló és eltűnt műemlékeink., nagy személyiségeink emlékezete.

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) konferenciájának első napján többek között Dukrét Géza, a társaság elnöke beszél a harminc éves PBMET-ről, átadják a Fényes Elek-díjakat, majd 16 órától felavatják Heller László (felső képünkön a tudós, az alsón a dombormű képe látható) emléktábláját,  avatóbeszédet mond dr. Tamás Kornél a Budapesti Műszaki Egyetem docense, a Gépészkar tanára aki ugyanott dolgozik, ahol egykoron Heller László tanított. Az avatást követően a nagyváradi születésű Heller Lászlóról, a világhírű Heller-Forgó-hűtőrendszer társfeltalálójáról Pethő László tart előadást.

Szeptember 2-án, szombaton többek között a 200 éve született Petőfi Sándorról is megemlékeznek a konferencia résztvevői, szó lesz a szintén 200 éve született Miller Jakab Ferdinánd nagyváradi akadémiai tanárról, a Magyar Nemzeti Múzeum első igazgatójáról, a diószegi-álmosdi csatával kapcsolatos újabb adatokról, Petri Mór emlékezetéről a Szilágyságban, a 120 éves aradi kultúrpalotáról, és megmentett történelmi emlékekről is, szeptember 3-án, vasárnap pedig szakmai kirándulással zárul a 28. alkalommal megrendezett honismereti konferencia.

Heller emléktábla domborműkép, 2023-08-18, 17.57.45 (1)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu