Kulturális folyóirat és portál

zoli 3

2019. szeptember 28 | Várad | Kultúra

Elhunyt Dr. Benkő J. Zoltán

Fájdalommal értesültünk kollégánk és barátunk haláláról: 46 éves korában, türelemmel és bölcsességgel viselt, hosszas szenvedés után szeptember 27-én, pénteken este elhunyt Dr. Benkő J. Zoltán tipográfus, tördelőszerkesztő, a Várad folyóirat munkatársa, a jelenkori nagyváradi sajtó egyik kiemelkedő alakja. Temetése szeptember 30-án, hétfőn 11 órától lesz a Rulikowski temető Steinberger kápolnájától.

 

A Székelyföld szülötte a kilencvenes években került Nagyváradra, azóta több lap munkatársaként dolgozott, egyesek arculatát is meghatározva (Reggeli Újság, Realitatea Bihoreana, Erdélyi Riport, Várad, Romániai Magyar Sajtó). Tervezője volt több internetes oldalnak, alkalmi kiadványoknak. Az elmúlt több mint egy évtizedben száznál több könyv tipográfusa, tördelője, címlaptervezője volt, utolsó munkájaként, már súlyos betegen fejezte be a nyár folyamán megjelent, Az Értől az Oceánig című első teljes Ady-életrajz tördelését. Az ő arculattervével jelent meg a Karácsony Benő művek újrakiadása.

Éveken át tanított a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégiumban, tapasztalatait szakkönyv formájában is összefoglalta. Az elmúlt évben három helyszínen tartott előadás-sorozatot Sajtó és tipográfia címmel a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete szervezésében, ennek kapcsán közreműködött több hazai magyar lap arculatának megújításában. Tipográfusi munkásságát 2017 őszén a Nagyváradi Könyvmaraton alkalmával könyvtervei kiállításával foglalta össze a Szigligeti Stúdióban.

Legendás segítőkészségét, szakértelmét, humorát megőrizzük, szeretettel és fájdalommal emlékezünk rá.

A Várad folyóirat és a Biharország folyóirat munkatársai

 

Fotó: Benkő J. Zoltán a Sajtó és tipográfia workshop nagyváradi állomásán a Posticum központban   (Vicsi Judith felvétele)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu