Kulturális folyóirat és portál

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2018. augusztus 18 | Várad | Művészet

Csíki fotók a váradi nyárban

Gazdag, változatos képi élményt kínálnak a csíkszeredai Prisma fotóklub első nagyváradi tárlatai: péntek délután a várbéli Vilidár István Stúdiógalériában a klubot vezető Labancz István képeiből nyílt válogatás, majd szombaton délelőtt a klub tagjainak közös kiállítását tekinthették meg az érdeklődők az Euro Foto Art Galériában.

Utóbbi helyszínen a tucatnyi kiállító mintegy száz képe arról tanúskodott, hogy jó szemű, biztos kezű alkotók tartoznak a szeredai klubhoz. Fogjuk rá a nyárra, a korai, tíz órás kezdésre, a nagy melegre, hogy a váradiak a szombat délelőtti megnyitó idején valahol máshol enyhítették olthatatlan kultúrszomjukat, de legalább a helyi fotós kollégák eljöhettek volna nagyobb számban. Persze, a képeket a megnyitón elhangzott beszédek nélkül is meg lehet tekinteni, ez esetben szeptember 6-ig, ám ezúttal kivételes zenei élményt mulasztott el, aki nem hallhatta a vernisszázson Kinda Péter és Veres Lóránt nagybőgő duettjét, izgalmas, a képek egyikével-másikával is kommunikáló, igazi örömzenét kínáló játékukat.

A kiállított anyagot román nyelven méltató Ramona Novicov kritikus elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a klub tagjainak közös tarlata mennyiben sajátosan székelyföldi, mit mutat meg ebből, legalábbis azokon a felvételeken, amelyeknek közük van a kiállítók szűkebb pátriájához. Ezt azért is érdemes hozzátenni, hiszen igen sokfélék témában, hangulatában a látható fotográfiák, nyilván minden kiállító a legjobb felvételeiből válogatott, nem tematikus a válogatás, inkább seregszemle jellegű.

Szűcs László a művészi alkotásokat és a sajtós produktumokat egyaránt jellemző szociofotókról szólt, mint kapocsról a két megközelítés, műfaj között, kiemelve azokat a most kiállított képeket, amelyek szavak nélkül is képesek egy történetet elmondani a szemlélőnek, esetleg ezt a történetet megteremteni a befogadóban. Figyelemre méltónak tartotta továbbá az ember ábrázolását a maga teremtette épített környezetben, néhány remek portrét is ajánlva az érdeklődők figyelmébe, illetve a kétféle hangulatot, kétféle művészi koncepciót követő aktokat.

A megnyitó végén a Prisma klub vezetője, Labancz István idézte fel a csoport történetét, mondott köszönetet a meghívásért, s vette át Tóth Istvántól az Euro Foto Art Egyesület elismerő oklevelét.

A kiállítás hétköznapokon 8 és 19 óra között látogatható.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu