Kulturális folyóirat és portál

VAR jan 04_05_brassai 1

2022. március 2 | Tóth Hajnal | Kultúra

Brassaï sajtófotók kaleidoszkópja

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által meghirdetett VI. Brassaï Sajtófotó-pályázatra beérkezett anyagból válogatott alkotásokból nyílt kiállítás novemberben a nagyváradi vár fejedelmi palotájában, a Vilidár István Galériában (ami egyúttal EFA Kiállítási Központ is). Eredményt december 3‑án hirdettek.

A fényképek sok mindenről mesélnek színesben vagy fekete-fehérben: mindennapok kisebb-nagyobb drámáiról, mélyszegénységben élő családok ütött-kopott életéről, ünnepek ragyogásáról, kórházi küzdelmekről, művészek, régi mesterek életéről, gyermekek és felnőttek örömeiről, bánatairól. Újdonságként ezúttal a közönség is szavazhatott kedvenc fotográfiáira, alkotóira. A járványügyi korlátozások miatt online közvetítették mind a tárlatnyitót, mind a tárlatzáró eseményt.

A mintegy 270 érdeklődő által megnézett vernisszázson Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub elnöke köszöntőbeszédében méltatta a megismételhetetlen pillanatokat megragadó fotóriporterek tevékenységét. Szólt továbbá a MÚRE-vel évek óta tartó jó együttműködésről. A megnyitón Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában magyar szerzők, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bihari Sándor és Popper Dávid kompozíciói hangzottak el. Szűcs László, a MÚRE elnöke elmondta: sajnos ez már a második olyan Brassaï sajtófotó-pályázat, amelynek szervezését, lebonyolítását megnehezíti a koronavírus-járvány. A pályázat történetét fölelevenítve említést tett arról, hogy elindításakor elsősorban romániai magyar sajtósokat, fotósokat szólítottak meg. Aztán a pályázat évről évre terebélyesedett, külhoni térségekből is jelentkeztek fotóriporterek.

A hatodik Brassaï sajtófotó-pályázatra Olaszországból, Szerbiából, Romániából és Magyarországról érkeztek pályamunkák különféle kategóriákban (hír‑, esemény‑, riport‑, portré‑, szocio‑, sportfotó stb.). Vannak úgymond visszatérő művészek, olyan alkotók, akik minden évben jelentkeznek, sőt díjakat is nyernek. Akadnak közöttük olyanok, akik Magyarországról járnak át rendszeresen Erdélybe fotózni. És vannak olyanok is, akik most első alkalommal pályáztak, nekik szintúgy örvendenek a szervezők, akárcsak a „régieknek”.

A járvány nem csupán a szervezést befolyásolja, témaként is megjelent többeknél. Döbbenetes képek készültek például az egyik budapesti kórházban. Sok mindent ábrázolnak a fényképek. Megtalálható a szépség, a drámaiság, a hétköznapok történései, az ünnepi hangulatok, pünkösd Csíkszeredában, vízkereszt a Vajdaságban, szerb környezetben.

A fotótárlaton meg lehetett szemlélni Barabási Attila Csaba (RO), Albert Levente (RO), Huszár Szilamér (RO), Kerekes István (HU – RO), Kocsis Csaba (HU), Móricz Sabján Simon (HU), Ótos András (SRB), Pongrácz Panni (RO), Sarány István (RO), Sánta István Csaba (RO – I), Sinka Pál (RO), Szekeres Attila (RO) és Szigeti Vajk István (RO) fotográfiáit.

Szűcs László több újdonságra is felhívta a figyelmet. Az idei egyik újdonság az, hogy ezúttal a finisszázson, december 3‑án hirdettek eredményt. Szűcs László és Tóth István ismertették a szakmai zsűri döntését a díjak odaítélésével kapcsolatosan. A másik nóvum az, hogy idén közönségdíj is lett, a nézők is voksolhattak. Szavazni lehetett a tárlat helyszínén, továbbá online a MÚRE Facebook-oldalán, illetve elektronikus levélben.

Szűcs László hangsúlyozta: a Brassaï pályázat célja idén is megvalósult, vagyis felhívták a figyelmet a sajtófotózás fontosságára. A lapokba egyre több fotó kerül. Másfelől sok lap gazdasági okokból nem alkalmaz fotóriportert. Tehát egyszersmind növekszik és csökken a sajtófotósok szerepe. A fotókiállítás anyagát igyekeznek minél több helyre eljuttatni, minél több városba elvinni, például Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Csíkszeredába, Bukarestbe.

 A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete VI. Brassai Sajtófotó-pályázatának eredménye, a díjazottak listája:

Brassai-fődíj: Móricz Sabján Simon a Ricsi és a Küzdelem a Coviddal című fotóriportokért;

Hír-, eseményfotó, dokumentarista fotó díj (megosztva): Ótos András Vízkereszt c. fotóriportjáért és Oltásadás Újvidéken, ill. Huszár Szilamér Legényes, A mester öröme és Torockó reggel c. képeiért;

Fotóriport díj: Barabási Attila Csaba Vasalás Gyimesben című sorozatáért;

Portréfotó díj: Kerekes István Katalin, Márton bácsi, Kukucs és Mesebeli juhászok c. fényképeiért;

Szociofotó díj: Sánta István Csaba Ismertető jel: a maszk 2., 7. c. képeiért;

Sportfotó: Kerekes István A pillanat varázsa és Grafika rúdugrókkal c. képeiért;

Dicséretek: Albert Levente Visszatekintés; Kocsis Csaba Gálfalvi György portréja; Pongrácz Panni Festőtábor sorozat; Sinka Pál Csoportkép; Szekeres Attila Toronygombcsere; Szigeti Vajk István Bikaütés sorozat;

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület különdíjai: Szathmáry Pap Károly aranyérem: Kerekes István; Szathmáry Pap Károly ezüstérem: Albert Levente; Szathmáry Pap Károly bronzérem: Kocsis Csaba;

Az Újvárad folyóirat különdíja: Sánta István Csaba;

Közönségdíj: Barabási Attila Csaba.

Az eredményhirdetés online közvetítése a következő linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/toth.stefan.istvan/videos/617571749667637

Nyitókép: Szűcs László, Tóth István és Thurzó Sándor József a Vilidár István Galériában megtartott vernisszázson. Fotó: Csíki János

Galériabeli fotók: A közönségdíjas Barabási Attila Csaba Vasalás Gyimesben című sorozatának egyik darabja; Kerekes István egyik nyertes portréja: Márton bácsi; Huszár Szilamér: Pászka Lehel világrekorder lovasíjász edzésén; Sánta István Csaba egyik nyertes szociofotója az Ismertető jel: a maszk című sorozatából; Ótos András ugyancsak díjazott eseményfotója a vízkereszti ortodox hagyományokat mutatja be

(Megjelent a Várad 2022/1. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu