Kulturális folyóirat és portál

banyavirag

2020. július 7 | Hírek

Bányavirág 50 – Közönségtalálkozó és jubileumi előadás

A Szigligeti Társulat Bányavirág című nagysikerű produkciójának 50. előadására kerül sor július 11-én, szombaton: a jubileumi eseménysorozatot 19 órától  közönségtalálkozó nyitja, melynek vendége Székely Csaba, a drámatrilógia szerzője lesz; az előadás pedig 20.30-tól tekinthető meg a vár nyári színpadán.

Székely Csaba 2009-ben vált egy csapásra népszerűvé, amikor Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című rádiójátékával elnyerte a BBC Radio drámapályázatát. Az elismerést aztán további hazai és nemzetközi sikerek követték: a Bányavidék-trilógia 2011-es debütjét követően az egyes részek valósággal meghódították Európa színpadait. A trilógiát számtalan sikerprodukció követte, köztük a Vitéz Mihály vagy a 10, amelyekkel elnyerte a Kritikuscéh díját a legjobb új magyar drámáért. A jubileumi előadás első mozzanataként július 11-én, 19 órától a Várad kulturális folyóirattal való együttműködésben közönségtalálkozóra kerül sor, amelyen a szerzővel Simon Judit kritikus, a Várad szerkesztője, valamint Bozsódi Nagy Orsolya, a színház irodalmi titkára beszélgetnek.

A Bányavidék-trilógia első része, a Bányavirág egy műhelygyakorlaton született meg, középpontjában pedig egy erdélyi kis falu szürke, rideg valósága áll. A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok riasztóan növekvő számáról kérdezi a lakosokat, ők büszkén nyilatkozzák, hogy minden körülmény között felelősen őrzik a hagyományokat. A falu tragikomikus valóságában egyedül a vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, őt azonban sem a falu kinézett doktora, sem a meggyötört szomszéd és annak csinos féltestvére, sem pedig saját felesége nem veszi komolyan.

A tragikomikus előadást először felolvasószínházi produkcióként vitte színre a Szigligeti Társulat; majd közkívánatra az állandó repertoár része lett 2016-tól kezdődően. A bemutató óta eltelt csaknem négy évben a Bányavirág több magyarországi és romániai fesztiválon vett részt, és Partium, valamint Székelyföld több településén is megfordult.

A  közönségtalálkozóra a belépés ingyenes, a 20.30-tól a vár nyári színpadán kezdődő előadásra jegyek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A szervezők továbbá felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az előadásra a márciusi Bányavirágra megváltott jegyek is érvényesíthetők. A szervezők kérik, hogy az érintettek az érvényesítéshez fáradjanak be személyesen a jegypénztárba, vagy keressék kollégáikat a 0259-401-140-es (jegypénztár), illetve a 0772-298-994-es (Miklós Irén közönségszervező) telefonszámon.

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu