Kulturális folyóirat és portál

oregholgy

2021. október 4 | Hírek

Az öreg hölgy látogatása – Elkezdődtek a próbák

Október 4-én megkezdődött Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darab próbafolyamata. Az előadást, amely a nagyváradi Szigligeti Színház idei évadának második nagytermi bemutatója lesz, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője rendezi.

Az olvasópróba elején Novák Eszter köszöntötte az alkotókat, és elmondta: régi vágya teljesül azzal, hogy egy olyan előadást készíthet, amelyben a Szigligeti Társulat összes színművésze színpadra lép. Novák továbbá kifejtette, rendezői koncepciójának alapvető kérdései, hogy eladó-e a morál, elfogadható-e az önbíráskodás, van-e bűneinkre hétköznapi felmentés, a megalkuvás, a gyávaság megbocsájtható-e. „Ezekre a kíméletlen kérdésekre a groteszkkel válaszol a szerző. A készülő előadás egyik legnagyobb kihívása, hogy miként lehet kisszerűségünk és álszentségünk történetét éles és pengeélen táncoló humorral elmesélni — tudunk-e elegendő távolságtartással fogalmazni oly módon, hogy senki se érezhesse magát felmentve” – tette hozzá a rendező.

Az alkotói stábban Novák Eszter Jászai-díjas rendező mellett a magyar színházművészet olyan kiemelkedő személyiségeinek nevét találjuk továbbá, mint Zeke Edit Jászai-díjas díszlettervező, Kárpáti Péter József Attila-díjas dramaturg, Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervező, illetve Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző. Az előadás női főszerepében a pályafutásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Fábián Enikőt láthatjuk, így a novemberben bemutatandó előadás egyfajta jutalomjáték lesz a Poór Lili-díjas színművésznő tiszteletére.

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu