Kulturális folyóirat és portál

kulturhaz

2024. február 2 | Fried Noémi Lujza | Közérdekű

Átadták a Román–Magyar Kulturális Központot

Visszakerült a kereszt a felújított váradvelencei kultúrház bejárata felé, az épületben pedig különféle eseményeket tartanak majd, a helyi közösség mellett az elkövetkező öt évben a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár is szervezhet ott programokat, mondta többek között Ancuţa Şchiop, a könyvtár menedzsere csütörtökön délután. Megemlékezett Curaliuc Demeter plébánosról is, akivel annak elhunytáig munkálkodtak a projekten. Az épületnek, melyet egy ROHU-s projekt révén felújítottak, a hivatalos átadását február 1-jén tartották meg, ekkor be is járhatták a kultúrházat az érdeklődők, akik szinte megtöltötték a 130 férőhelyes nagytermet. A velencei közösséget az átadón Kruzslitz Imre plébános és Fleisz Judit, az egyháztanács elnöke képviselte.

atadas

Magyar nyelven Böcskei László római katolikus megyés püspök, román nyelven Virgil Bercea görögkatolikus püspök mondott rövid imát. Előbbi felidézte, hogy a velencei plébánia 1736-ban vált önállóvá, és arról is beszélt, hogy az 1920-as évek után épített házat annak idején a közösség találkozási helyének tervezték, közös gondolkodásra biztatott, s azt kívánta, a hely inspiráció forrása legyen fiataloknak és időseknek egyaránt.

A kultúrház építéséről 1922-ben a katolikus és református egyházak döntöttek, annak alapkövét 1935-ben tették le, mondta Fleisz Judit aki, az épület részletes, napjainkig tartó történetével ismertette meg a megjelenteket, végül pedig a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének tagjai léptek a kulturális központ színpadára.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu