Kulturális folyóirat és portál

2013. december 26 | Szűcs László | Napló

Arctalanok, orcátlanok

Ha nem történt semmi váratlan, karácsonyra új kulturális miniszterrel lepi meg Romániát, no nem az angyal, hanem a kormány. Sőt, egészen pontosan a december közepén lemondott előd, akiről nagyjából sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb mond egy marhaságot, amivel kirúgja maga alól a miniszteri bársonyszéket. Így is történt, az AIDS-prevencióra költött összegeket vetette össze meglehetősen szerencsétlen módon a kultúrára fordított pénzekkel a liberális párti politikus, s már vehette is a kalapját. A kedves olvasót most nem terhelem sem a távozott, sem a hivatalba lépő főkultúrfelelős nevével, hisz nagy valószínűséggel egyikőjük sem alkot maradandót a hazai művelődési tárca irányítójaként. Utóbbi ágazat sorsa iránt a társadalom sem aggódik túlságosan, aligha mutat majd a híradó olyan tüntetést mondjuk a parlament előtt – hasonlót az oktatásügy, illetve az egészségügy esetében szervezettekhez –, ahol azért demonstrálnának, hogy a bruttó nemzeti össztermékből jusson 2-3 százalékkal több a kultúrára.

A jelenlegi források elosztása sem egyforma a különböző színezetű kabinetek különböző politikai formációhoz tartozó miniszterei részéről. Elég csak a házunk tájára utalni: az előző kormányzat idején a Romániai Írók Szövetségének bevonásával kiszámítható támogatást jelentettek a folyóiratokat segítő programok, ám mióta nem Kelemen Hunor a miniszter, erről nem hallani; persze váradi román laptársunk sem részesült idén ebből a forrásból.

A kultúra megítélésének illusztrálására hétköznapibb példa is akad. Hetek óta van ígéretem arra illetékes helyről, hogy az Ady líceum kapuja mellől, a költő domborműve alól eltüntetik a mázolmányt, egy önnön zsenialitásába beleszédült helyi művész „alkotását”, ama önarcképet, mely a város több pontján is megcsodálható. Abban bíztam, hogy az Ady-évfordulóra, november 22-re lefestik az ismeretlen művésztársak által szarvacskákkal ékesített ronda portrét, ám az ígéret ezúttal is szép szó maradt. Ne már, hogy az épület tulajdonosai most vesznek revansot az Egy kis sétáért…

Azt ugye mégsem gondolhatom komolyan, hogy a még be sem iktatott miniszter siet Váradra pemzlivel, festékes bödönnel?

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu