Kulturális folyóirat és portál

antigone (1)

2021. november 19 | Hírek

Antigoné – görög tragédia táncban

Szophoklész Antigoné című ókori görög drámájának táncszínházi adaptációját készül bemutatni a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. A premier november 21-én, vasárnap 19 órától lesz a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében.

Szophoklész tragédiája Antigoné és Kreón király konfliktusát helyezi a cselekmény középpontjába. Antigoné, aki az istenek íratlan törvényeit követi, végtisztességet kíván adni testvérének, Polüneikésznek, ezt azonban Kreón megtagadja, hazaárulónak tartván a férfit. Erkölcs és hatalom összecsapásában Antigoné marad alul. Kreón cselekedetét az istenek nem hagyják büntetlenül: a király fia és felesége halálával is megfizet erkölcstelenségéért.

Az előadás rendező-koreográfusa Györfi Csaba, aki a készülő produkcióról elmondta: „A legnagyobb kihívás, hogy úgy tudjam színpadra vinni a művet, hogy a darab szellemiségét tiszteletben tartva, új formanyelvet létrehozva egy érthető, erőteljes előadás születhessen. Célom, hogy azt, amit a mű zsigereiben képvisel, minél pontosabban és kifejezőbben tudjam a testekre komponálni. Nem kis kihívás ez a csapat számára sem, olyan témát és gondolatot kerestem, hogy minden előadónak kihívást és közös ügyet tudjon jelenteni a próbafolyamat.”

Az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztáraiban, illetve online a www.szigligeti.biletmaster.ro oldalon. A Szigligeti Színház előadásaira a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályozások értelmében a 12 év alatti személyek korlátozások nélkül, a 12 év felettiek csak érvényes, a teljes oltottságot vagy a betegségből való felgyógyulást bizonyító EU-s COVID-igazolvánnyal léphetnek be. Az előadások időtartama alatt a maszk viselése és a távolságtartás kötelező.

 

 

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu