Kulturális folyóirat és portál

011_EOSR0519

2022. január 19 | Hírek

Abszurd komédiára készül a Szigligeti Társulat

Megkezdődtek a Szigligeti Társulat soron következő nagyszínpadi premierjének próbái: a nagyváradi teátrum művészei Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című abszurd komédiáját Botos Bálint rendezésében viszik színre.

A darab főszereplője, Szemjon Podszekalnyikov, az állástalan kispolgár sértődékeny és jó étvágyú. Egy este kenőmájast szeretne enni, de a kirobbanó házastársi vitában olyan mélyen megsértődik, hogy végzetes döntésre szánja el magát. Ez a jelentéktelen helyzet indítja útnak azt a tébolyult versenyt, amelyben felvonul előttünk az értelmiség, a klérus, a művész – hogy a szerző általuk mutasson görbetükröt az emberi kicsinyességről.

„Erdman darabja zavarbaejtően szórakoztat. Rengeteg humorral és az abszurd határait feszegető groteszk nyelven beszél a rendszerváltások alatt az egyén és a társadalom által megélt csalódásokról és vágyakról” – mondta el a készülő előadásról Botos Bálint. A rendező ugyanakkor hozzátette: „Izgalmas tapasztalat most már negyedjére dolgozni a Szigligeti Társulattal. Egyrészt sok örömteli viszontlátás, másrészt ismerkedés is van a közös munkában, hiszen a szereplők egy részével először dolgozhatok”.

A Szigligeti Társulat Az öngyilkos című előadása a tervek szerint március végén debütál a nagyváradi Szigligeti Színház nagyszínpadán.

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu