Kulturális folyóirat és portál

lipcsei1

2018. január 15 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

A szabadvers örömzenéje

Potyautas címmel jelent meg Lipcsei Márta tizedik verseskötete. Január 11-én a nagyváradiak is megismerkedhedtek a szerző tizedik kötetével, a Hungarovox kiadónál megjelent művet először Budapesten mutatták be.

 

A kötet címadó versét 2017-ben, Dimény Levente színművész előadásában a költészet napi versvideóból is megismerhette a közönség, idézte fel Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője a könyvbemutató kezdetén, a verset pedig – ahogy később továbbiakat is – a Szigligeti Társulat művésze olvasta fel.

Húsz év alatt tíz verseskötete jelent meg Lipcsei Mártának, aki elmondta: voltak nagyobb, több éves kihagyások is az egyes kötetek között. A méltató szavai szerint „a szabadvers örömzenéje” a kötet, melynek verseiben amellett, hogy izgalmas költői képek vannak, erős a szerzői én jelenléte. Szűcs László, arra is felhívta a figyelmet, hogy a hét ciklusból álló kötet második felében egyfajta közéleti líra is megjelenik.

A címadó versről szólva Lipcsei Márta elmondta, szubjektív megközelítésben ő azért potyautas, mert reál szakosként, kémia-fizika szakos tanárként „felült az irodalom nyakára”, társadalmi megközelítésben szerinte az erdélyi magyarsággal bánik úgy a többség, mintha potyautas lenne a szülőföldjén.

„Változáshalmaz vesz minket körül” – bújt elő a fizikus Lipcsei Mártából, aki szerint ugyanakkor az ember azokra a változásokra reagál, amelyek őt érdeklik.  „Az agy szelektál”, s ha az ember dönt egy változás mellett, abban már ő is benne van, ugyanakkor a változás is benne van, s akkor elkezdi önmagát figyelni, azt, hogy a változás hogyan változtatja meg őt, így az önmegismerés felé halad – fogalmazott a szerző. A kötet személyes, mert minden szerző végső soron önmagát írja, ugyanakkor általános is, mert a költő a lélek hullámhosszainak nagyobb spektrumát képes lefedni, s ezt versbe összpontosítani, tette hozzá. Voltak kötetei, melyben a férfi-nő viszonyra, vagy éppen a téridőre összpontosított, a Potyautasban inkább az önmegismerés dominál, fogalmazott Lipcsei Márta.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu