Kulturális folyóirat és portál

acs janos

2023. március 7 | Hírek

Mesterkurzus és koncert – Ács János világhírű karmester Nagyváradon

Az Olaszországban élő, magyar gyökereihez visszatért Ács János világhírű karmester, zongoraművész, a Három Tenor egykori állandó dirigense tart mesterkurzust Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak. A dirigens az első meghallgatási napon, március 1-jén a PKE magánének szakra járó 23 diákja közül kiválasztott tízet, akiknek tíznapos mesterkurzust tart. A kiválasztott hallgatóknak óriási lehetőség és életre szóló élmény ez a képzés, hiszen megtapasztalhatják, miként dolgozik egy olyan világhírű művész, aki 13 évig volt Luciano Pavarotti karmestere volt. Az előadások a többi hallgató számára is nyitottak. A képzés március 9-ig tart, tudtuk meg Nyíri Enikőtől, a PKE szóvivőjétől.

A mesterkurzus záróakkordjaként koncert lesz március 10-én, pénteken 18 órától a PKE dísztermében. A hangversenyre a belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ács János a Három Tenor koncertjeinek állandó karmestereként, Pavarotti korrepetitoraként szerzett világhírnevet. Évekig zeneigazgatója volt a denveri Colorado Operának, dolgozott Róma, Firenze és Velence operatársulataival, a Giuseppe Verdi Színház és a Magyar Állami Operaház Falioni Kamarazenekarának művészeti vezetője volt. Eddigi pályafutása során Bellini és Puccini valamennyi operáját, valamint a legnagyobb Verdi-műveket is dirigálta. José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti mellett olyan énekesekkel dolgozott együtt, mint Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, illetve Giuseppe Giacomini. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű szerepel. Szakmai körökben az olasz operajátszás legnagyobb szakértőjeként tartják számon. A szakrális zene elkötelezettjeként gyakran vezényel templomi hangversenyeket is.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu