Kulturális folyóirat és portál

izmos_HA KELL

2023. február 24 | Várad | Kritika

Izmos történet a női testépítés világáról – Szelíd filmkritika

A Szelíd című 2022‑es alkotás elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az első magyar filmként beválogatták a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. Ez a fesztivál az Egyesült Államok, egyben a világ legnevesebb független filmes szemléje. Másodsorban pedig a (női) testépítéssel mint sporttal nem igazán foglalkoznak a filmesek.

Az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a testtel foglalkozó filmalkotások (Nyers, Titán, A jövő bűnei), illetve Hajdu Szabolcs által megismerhettük az élsport viszontagságait (Fehér tenyér). A Szelíd mindkét műfajba besorolható. A film két rendezője közül Csuja László a 2018‑as Virágvölgy című drámával debütált, míg Nemes Annának ez az első rendezése.

Főszereplőnk, Edina (Csonka Eszter) profi testépítő, párjával és edzőjével, Ádámmal (Turós György) készülnek a női testépítő-világbajnokságra. A két szereplő a való életben is testépítő, amatőr színészként szerepelnek a filmben. A baj akkor kezdődik, amikor megvonják tőlük az anyagi támogatást, hőseinknek azonban gyorsan kell rengeteg pénzt szerezniük. Edina fontos döntést hoz, eszkortlánynak áll, ugyanis akadnak olyan fetisiszták, akik óriási összegeket fizetnek azért, hogy izmos hölgyekkel lehessenek.

A téma igencsak figyelemfelkeltő, mivel nem sokszor nyerhettünk még ennyire részletes betekintést a testépítés viszontagságos világába. Azért is bátor húzás ez a rendezőpárostól, mert az emberek alapvetően előítélettel tekintenek e világra, főleg ha a testépítő nő (miért teszi ezt magával, ez nem szép, elvesznek a női vonások). A Szelíd nagyon jó érzékkel ábrázolja, hogy mekkora áldozatokat és elhivatottságot kíván ez az életmód. Darren Aronofsky A pankrátor című alkotása juthat eszébe a nézőnek a Szelídet látva. A két film témaválasztása, alapkonfliktusa és hangulata igencsak hasonló, mindkét mű főszereplője egy szeretetéhes, elnyomott ember.

Edina testi tünetei akkor kezdődnek, amikor kezd meghasonulni korábbi önmagával. Csonka Eszter tökéletes választás volt a szerepre; érződik, hogy nem profi színész, viszont van a tekintetében valami kétségbeesés és szomorúság, így amikor néha mosolyog, az óriási súlyt kap.

Edina életének állandó része az abúzus. Maga alá temetik a családi elvárások, az agresszív, saját álmát megvalósítani kívánó élettársa, illetve a sportág is. Ennek nyomán teljesen eltűnik a személyisége, képtelen megélni a nőiségét. A lázadás apró mozzanatokkal kezdődik: nem tartja be a diétát, csokoládét eszik edzés közben, éjszaka a maradék falatokat nyalja le a tányérról. Az eszkortmunka során útjába kerülő, alávetettségre vágyó férfiak párhuzamba állíthatók főszereplőnkkel – ők pontosan azt keresik, ami a nő egész életét jellemzi, míg Edina életében először tapasztalhatja meg annak a délibábját, hogy tőle függenek, s nem ő függ valakitől. A film azonban ahelyett, hogy bátran boncolgatná ezeket a kérdéseket, abszurd humorral veszi el egyes jelenetek súlyát, és sokkal inkább a személyes drámára koncentrál.

A Szelíd érdekes műfaji keverék, különleges és elgondolkodtató. Hamisítatlan szerzői film. Ha másért nem is, az izgalmas szubzsáner és a felvetett témák miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Lencar Péter

(Megjelent a Várad 2022./12. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu