Kulturális folyóirat és portál

zsuzsi

2020. július 24 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Víz és szentség

Néhány napon belül harmadízben adott otthont könyvbemutatónak az Ady Endre Emlékmúzeum terasza: július 23-án, csütörtökön Ozsváth Zsuzsa első önálló, Előző részek című verseskötetét ismerhette meg a közönség.

A Fiatal Írók Szövetségének gondozásában megjelent kötetről Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad folyóirat irodalmi rovatának a szerkesztője beszélgetett a szerzővel, miután Szamos Mariann muzeográfus házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket.

Elhangzott többek között az a kérdés, szokott-e sírni a szerző, mivel Tasnádi-Sáhy Péter meglátása szerint a kötet egyik leggyakrabban előforduló szava a „könnycsatorna”. A víz, a tenger, a folyó és egyéb folyadékok is feltűnnek a kötet verseiben, mondta Ozsváth Zsuzsa, aki szerint: „Aki azt mondja, nem sír, az hazudik”.

A kötet dramaturgiája is vízfolyamhoz hasonló, olykor a felszínen folyik, alábukik, vannak víznyelők, ráadásul a víz alapvető közege az életnek, hiszen testünk 70 százaléka is víz. Szó esett például a lázadás hiányáról, s mint Ozsváth Zsuzsa elmondta, szerinte lázadni tizenévesen kezd az ember, holott akkor lehet bármi ellen lázadni, ha már eléggé ismerjük a világot, van mi ellen lázadni. A lázadás nem a megismerésről szól, pedig vannak jó dolgok is az életben.

Aki gondolkodni próbál, előbb-utóbb eljut egy szakrális állomáshoz, ami nem feltétlenül az egyházi Isten, de ez nem is baj, – mondta Ozsváth Zsuzsa, aki szerint mindenki valamilyen szentséget keres.

A kötetben szereplő versek, korábbi performanszokon elhangzott szövegek már a múlt részei, hangzott el, a szerző a kötet fülszövegét jegyző Kovács András Ferencet is idézte, aki szerint előzménytörténete van egy vagy több szereplőnek, egy vagy több lírai énnek is. Ozsváth Zsuzsa egyébként képzőművészetet végzett, s arra is kitért, hogy más-más a szerkesztése egy képnek és egy szövegnek, mivel a vizualitás sokkal ösztönösebb. A képeivel is szeretne valamit kezdeni a jövőben.

Míg az írott szöveg statikus, a performansz a mozgósított szöveg, mondta a szerző, aki szerint az Élő Várad Mozgalom tagjai egymást inspirálták. A kötetben van „titkos vers”, melynek Easter Egg a címe, és aki megtalálja, az a könyv értelmezéséhez egy plusz síkot kap. A könyvbemutatón több vers – például a Hetven százalék, Az angyal kétszer csönget vagy a Főzőcske című – is elhangzott, az Ozsváth Zsuzsa születésnapján megtartott könyvbemutató pedig dedikálássál zárult. A könyv Budapesten az Írók Boltjában kapható, és a Bookline.ro oldalon megrendelhető.

(A szerző felvétele)

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu