Kulturális folyóirat és portál

kaganovskiy

2020. június 17 | Várad | Kultúra

Világhírű hegedűművész a filharmónia harmadik szabadtéri koncertjén

Folytatódik a Nagyváradi Állami Filharmónia szabadtéri koncertsorozata a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség előtti téren.

A harmadik koncertet ezúttal nem pénteken és nem 19 órától, hanem június 18-án, csütörtökön 19.30 órától tartják meg.  Repertoáron a következő kompozíciók: Mozart: 3., G-dúr hegedűverseny, K. 216; 40., g-moll szimfónia, K. 550. Szólista: az orosz származású, Amerikai Egyesült Államokban élő világhírű hegedűművész, Artur Kaganovskiy. Karmester: Jankó Zsolt.

Artur Kaganovskiy 1986-ban született Moszkvában. Háromévesen kezdett hegedülni. Neves tanárok oktatták, mint például: Masao Kawasaki, Lewis Kaplan, Grigory Kalinovsky, Pinchas Zukerman, Zachar Bron és Joseph Silverstein. A New York-i The Juilliard Schoolon mesterizett. Jó néhány fontos elismerésben részesült az évek során. Egyebek között elnyerte a Waldo de Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első díját, a Fritz Kreisler Hegedűverseny, a H. Gilbert és a Joseph Fuchs versenyek különdíjait, valamint a The Rachel Barton Pine Alapítvány ösztöndíját.  2007-ben debütált a Carnegie Hallban (New York). A Centaur Records gondozásában 2017-ben jelent meg Székely Attila zongoraművésszel közös, Schubert-szonátákat tartalmazó albuma. Artur Kaganovskiy és felesége, Kaganovskiy Eszter alapító tagja a Neos String Quartetnek és a Forte Duónak. A művésznek több mint hetven hangversenye volt az utóbbi három esztendőben. Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt sokat koncertezett. Artur Kaganovskiy egyik koncerthegedűje egy 1730-ból származó Pietro Guarnieri hegedű.

A szabadtéri koncertre a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség segítségével megfelelő ülőhelyeket, körülményeket tudnak teremteni a közönségnek a püspöki palota főbejáratánál felállított színpad előtt. A hangversenyre elsősorban a filharmónia bérleteseit várják, ők 19.20-ig érkezési sorrendben foglalhatják el az ülőhelyeket; 19.20 után a fennmaradó helyekre a helyszínen 20 lejért lehet jegyet váltani a nem bérletes érdeklődőknek. Rossz idő esetén a koncertet másnap, június 19-én, pénteken 19.30 órától tartják meg.

Az elkülönített nézőtérre hőmérséklet-ellenőrzés után, a járványügyi utasításoknak megfelelően, a helyek számának függvényében lehet belépni. A maszk használata is kötelező a mintegy egyórás koncert alatt. A székek egymástól két méter távolságra lesznek elhelyezve. A filharmónia vezetősége, művészi gárdája reméli, a zeneszerető emberek megértéssel fogadják a járványügyi kötelezettségekből fakadó kellemetlenségeket, és számíthatnak a közönség támogató jelenlétére. A filharmónia ezúton is köszönetet mond a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek a hangversenysorozat megszervezésében nyújtott támogatásáért.

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu