Kulturális folyóirat és portál

b

2017. február 6 | Várad | Napló

Újabb példás felújítás

Nemrég már írtunk a Fő utcai felállványozott Stern-palotáról. És mára már nagyjából elkészültek a Szaniszló/Eminescu utcai homlokzatával. Lekerült a védőháló, így mindenki láthatja az eredményt. Aki emlékszik arra, hogyan is nézett ki – vagy összehasonlítja a Fő utcai még felállványozatlan homlokzattal –, az elcsodálkozhat a látottakon. A szalárdi Constructorul vállalat, akárcsak a várban és máshol is a városban példás felújító munkát végzett ezen a műemlék épületen is.

A külső szemlélő szerint a legrosszabb állapotban az eresz alatti faragott fagerendák voltak, talán tíz éve is van annak, hogy leesett az egyik elkorhadt kötőgerenda. Mára hitelesen újrafaragott gerendákkal pótolták a régieket. Nagyon megviselte az idő az eresz alatti frízben a gerendák közötti sgrafitoszerűen készített többszínű tulipán- és pávaszemmotívumokat is. De nem voltak sokkal jobb állapotban a homlokzat többi virágdíszei sem.

A felújítást követően jól érvényesülnek az egyenes lezárású, felső sarkaikon enyhén lekerekített ablakok változatos mintás keretezései, amelyek kiképzésük miatt különféle formájú ablakok benyomását keltik.

Összességében elmondható, hogy nagyon jó munkát végzett a szalárdi csapat. Talán csak azt róhatjuk fel, nem is a kivitelezőnek, hogy úgy tűnik, hogy „elfeledkeznek” a tűzfal újravakolásáról és festéséről. Sajnos ez már váradi „specialítás”, kivéve a Fekete Sas palota tűzfalát. Erre jobban oda kellene figyelni, kötelezővé téve a tűzfal felújítását is. A két sisakszerű építmény bádogos munkáinak színvonala messze elmarad a homlokzati felújítástól. Jobb lett volna, ha fekete kalapos mesterembereket alkalmaztak volna…

Egy komoly, pénzigényes felújításkor jobban oda kellene figyelni arra, hogy harmonizáljanak a szomszédos épületek színei. Esetünkben is nagyon elütt a szecessziós palota színétől a mellette levő kékszínű földszintes ház. De ezt már városi szinten kellene megoldani, legalább a Fő utca és a központ többi restaurálás előtt álló épülete esetében. Átfogó színdinamikai tervezést kellene végezni az érintett utcasorok optimális homlokzati színezése érdekében. Volt már erre példa városunkban, csak minden esetben meg is kellene követelni…

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu